Buitenland
NOS

Het kwartje van Maya Angelou

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het kwartje van Maya Angelou

Maya Angelou was naast poëet een beroemd schrijfster en burgerrechtenactiviste. Ze overleed in 2014 op 86-jarige leeftijd. Vanaf deze week staat met een beeltenis op het Amerikaanse kwartje. Ze is daarmee de eerste zwarte vrouw die op een Amerikaans muntstuk staat.

Het kwartje van Maya Angelou

Video niet beschikbaar

“Symboliek uit haar poëzie is gebruikt voor het kwartje”, vertelt journalist Carol Rock. Ze is journalist in Amerika en blikt terug op het leven van Angelou in NOS Met het Oog Op Morgen. “Ze staat met uitgespreide armen op de munt. Ze heeft haar hoofddoek op en op de achtergrond zie je een vliegende vogel en een opkomende zon.”

Kwartje

“Het is best wel raar dat ze op een kwartje staat, Amerikanen gebruiken bijna geen geld meer”, zeg Rock. Toch zal het kwartje niet ongebruikt gaan. “Als je denkt aan grote steden als New York. Waar je nog steeds van die wasserettes hebt. Daar is het kwartje echt heel belangrijk, die heb je echt nodig. Vijf kwartjes gaan erin.”

foto: ANP

Het kwartje waar Maya Angelou op geportretteerd staat.

Leven

Het leven van Angelou begon met een moeilijke jeugd. Haar ouders scheidden toen ze klein was, waarna ze bij haar oma is gaan wonen. “Op een gegeven moment had haar moeder een vriend, die heeft hij haar seksueel misbruikt.” Toen de jonge Angelou het vertelde aan haar familie hebben haar ooms de man mishandeld tot de dood. “Dat vond zij zo erg. Ze dacht dat haar woorden het deze man hadden aangedaan. Toen heeft ze vijf jaar lang niet gepraat.”

Na die periode is ze wel weer gaan praten. “Er kwamen toen mooie gedichten uit, maar haar leven was daarna nog niet makkelijk”, vertelt Rock. De schrijfster heeft verschillende baantje gehad. Onder andere als stripdanseres en buschauffeur. “Uiteindelijk is ze het theater ingegaan. Zo kwam ze steeds meer in de literatuurwereld terecht.”

Naast literatuurwereld is Maya Angelou ook belangrijk geweest in de burgerrechtenbeweging. “Ze was bevriend met Malcolm X en ze kende Martin Luther King, waarmee ze samen de ‘poor man’s march’ heeft georganiseerd.”

Impact

Over haar leven heeft ze een biografie geschreven. Volgens Rock is dat boek een houvast voor veel mensen. “Mensen kunnen zich nog steeds herkennen in de verhalen over hoe zij geleden heeft onder het racisme.” Haar leven beweegt mensen. “Alle worstelingen die ze heeft meegemaakt in haar leven om uiteindelijk te komen waar zij was, inspireert prominente mensen tot de dag van vandaag.”

Geld

Het kwartje van Angelou is de eerste in een serie van veranderingen van het Amerikaanse geld. Daar komen ook andere gezichten op te staan. “Er komt een astronaut, een actrice, maar ook iemand uit de wetenschap. Het zijn prominent vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de Amerikaanse geschiedenis.”

OOG Angelou

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie