Buitenland
KRO-NCRV

Ambassadeur in Oekraïne: 'Discussie over terugkeer vluchtelingen speelt ook in het land zelf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeur in Oekraïne: 'Discussie over terugkeer vluchtelingen speelt ook in het land zelf'

De oorlog in Oekraïne duurt nu al 714 dagen en de energie bij de Oekraïners neemt af, merkt ambassadeur Jennes de Mol. "Een jaar geleden had je veel aanvallen op de energie-infrastructuur. Dat functioneert nu allemaal. Maar je ziet dat mensen moe worden", vertelt hij bij Spraakmakers.

Nederlandse ambassadeur in Oekraïne Jennes de Mol over de huidige stand van zaken

'Aandacht verschuift'

Ook ziet hij hoe er, naast vermoeidheid, ook spanning begint toe te nemen als het gaat om steun van bondgenoten. "Ze voelen zich gesteund, zeker door Europa", aldus De Mol. "Maar het gevoel van urgentie is in het Westen nou eenmaal minder groot dan bij hun." Zelf ziet de Nederlandse ambassadeur ook hoe de urgentie van de oorlog afneemt, zeker in de media. "Daarom is het ook goed om erover te blijven praten, want je ziet de aandacht verschuiven."

Discussie over vluchtelingen

Naast discussies over hulp, levering van wapens en hoe het conflict te belichten, begint er ook steeds meer gediscussieerd te worden over de vluchtelingen. Zo opperde BBB-kamerlid Mona Keijzer eerder dat een aantal vluchtelingen al terug kon naar het "veilige" deel van Oekraïne. "Die discussie speelt ook in Oekraïne zelf", legt De Mol uit. "Zes miljoen mensen zijn ontheemd, zes miljoen zitten in het buitendland. Maar ondertussen heeft Oekraïne wel mensen nodig om het land draaiende te houden en te verdedigen. Dus ook daar wordt gesproken over hoe mensen terug te halen. Maar dan moet er wel gekeken worden naar hoe dat veilig kan en hoe er voldaan kan worden aan basisvoorwaarden als infrastructuur."

Eigen veiligheid

Volgens De Mol is mobiliseren voor Oekraïne nu heel belangrijk, aangezien hun vijand Rusland meer mankracht heeft en dus ook een langere adem in de oorlog. Hulp daarbij vanuit het Westen is volgens de ambassadeur cruciaal, ook voor onze eigen veiligheid. "Als Oekraïne stopt met vechten, hebben we een probleem, want daar houdt het niet op", waarschuwt De Mol.

Polen

Over een halfjaar krijgt de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne een nieuwe functie, hij wordt de ambassadeur in Polen. Maar dat betekent niet dat hij de oorlog achter zich kan laten: "Ook daar zal ik nog veel met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland bezig zijn."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie