Buitenland
VPRO

Russische serie is een groot succes in Oekraïne

foto: Slovo Patsana
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische serie is een groot succes in Oekraïne

Een Russische serie die een jongen volgt tijdens de val van de Sovjet-Unie en zich voegt bij een straatbende, doet veel stof oplaaien in Rusland. Maar de serie is razend populair onder jongeren in Oekraïne. "Oekraïense autoriteiten hebben expliciet benadrukt niet te willen dat de jongeren de serie bekijken," vertelt Otto Boele, universitair hoofddocent Russische Letterkunde aan de Universiteit Leiden in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Geweld en de serie

De serie waar het over gaat schetst een realistisch beeld over de tijd na de val van de Sovjet-Unie, waarin het geweld dat jongeren tegen elkaar gebruikte op een inzichtelijke manier wordt vertoond, vertelt Otto Boele. "De serie is geïnspireerd door een gelijknamig boek, waarin geschreven wordt over jeugdbendes in de jaren 80." Veel Russen vinden dat geweld wordt verheerlijkt in deze serie en maken zich daar zorgen over. De ombudsvrouw maakt zich zorgen dat jeugdige kijkers dat geweld gaan imiteren. Volgens de kenner verheerlijkt de serie geweld zeker niet. Het laat het verleden van het land zien.

Populariteit in Oekraïne

De hoofddocent vertelt dat de interesse in deze serie in Oekraïne stamt uit het gedeelde verleden met Rusland. "Jeugdbendes had je ook in andere Sovjetrepublieken waaronder Oekraïne. Kijkers die deze serie volgen zijn niet bezig met de vraag of er een Russische invloed is." Volgens de letterkundige nemen de meeste kijkers het niet waar als een Russische serie over Russische problematiek. "Het laat een gedeeld Sovjetverleden zien. Het feit dat Oekraïners naar deze serie kijken betekent niet dat er steun of sympathie naar Rusland getoond wordt," duidt de kenner. Iets waar de Oekraïense overheid wel bang voor is.

De verboden vrucht

De Oekraïense Minister van Cultuur benadrukte dat het niet de bedoeling is dat er naar de serie wordt gekeken. "Vanuit de reactie van de overheid blijkt toch dat ze angstig zijn dat jongeren worden ingepakt door Russische propaganda." Of het afraden van het kijken van de serie nu echt werkt weet Boele niet. "De wet van de verboden vrucht, als iets niet mag wordt het des te gewilder. Iedereen die deze serie wil kijken kan dat. Het wordt aangeboden door niet-Russische streamingsdiensten, waardoor het niet wordt geblokkeerd."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie