Buitenland
WNL

Derk Sauer na vlucht uit Moskou: 'Ik weet niet of ik ooit nog terug kan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derk Sauer na vlucht uit Moskou: 'Ik weet niet of ik ooit nog terug kan'

Journalist en media-ondernemer Derk Sauer weet niet of hij ooit nog terugkeert naar zijn huis in Moskou. Dat zei hij woensdagochtend in Sven op 1. De eigenaar van The Moscow Times bleef lang op zijn post, maar besloot vorige week vrijdag toch om samen met zijn journalisten naar Nederland te vertrekken. “Toen zette Poetin zijn handtekening onder een wet die vijftien jaar gevangenis voorschreef voor het verspreiden van wat de Russen fake news noemen”, verzucht Sauer. “In werkelijkheid voorkomen ze dus dat je de waarheid vertelt.”

Samen met zijn zoons en hun aanhang vloog hij zondag van Moskou naar Istanboel en kwam dinsdagavond aan op Schiphol. “Het is een heel vervreemdend gevoel”, reflecteert Sauer vanuit zijn huis in Zeeland, waar momenteel ook drie Oekraïense vrouwen met hun kinderen logeren. “Ik heb mijn bodyguard Olek achter moeten laten. Die zit nu alleen in dat huis. De middenklasse wil niet leven in een land vol leugens, maar heeft de financiële middelen niet om weg te komen.” Zij zijn volgens de media-ondernemer beland in “een soort nieuw Iran”.

Stalintijd

De huidige situatie doet Sauer denken aan het verre verleden. “In de Stalintijd durfde niemand publiekelijk te zeggen wat men dacht en nu is dat precies hetzelfde. Thuis aan de keukentafel hoor je het echte verhaal en dan hoor je dat niemand het eens is met deze oorlog.”

Samen met een kernteam journalisten van The Moscow Times, inmiddels offline gehaald in Rusland, probeert Sauer zijn werkzaamheden de komende tijd vanuit Nederland voort te zetten. “Zij hebben noodvisa gekregen en komen naar Nederland toe. We laten ons niet kisten, maar de staatspropaganda kunnen we niet overstemmen”, aldus Sauer. “Daar zitten honderden miljoenen achter en wij zijn maar met weinigen.”

Terug naar huis

Wanneer Sven Kockelmann vraagt of hij ooit nog denkt terug te keren naar zijn huis in Moskou, valt er een stilte. “Sven, ik weet het niet”, verzucht Sauer. “Ik hoop dan nog te leven; ik ben al wat ouder.”

Hij hoopt dat de situatie verbetert het komende jaar. “Anders staan al die mensen die wij kennen voor een zwart gat. Alles waar ze voor gewerkt en geleefd hebben, kan dan de prullenbak in.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie