Buitenland
VPRO

De Russische propagandamachine draait op volle toeren

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. De Russische propagandamachine draait op volle toeren

Sinds de Russische invasie rommelt het in eigen land. Burgers gaan uit protest de straat op, en invloedrijke oligarchen beginnen te morren na de harde sancties uit het Westen. Tegelijkertijd neemt de repressie tegen onafhankelijke journalisten ook toe, en speelt propaganda van staatskanalen een steeds grotere rol. "Je ziet niks van de bombardementen," vertelt Derk Sauer, uitgever van the Moscow Times in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit.

#9 - Derk Sauer: “Hoe krijgen we onze journalisten het land uit?” (S04) - Europa draait door

Evacuatie van journalisten

Eerder deze week vaardigde het Kremlin een decreet uit waarin het gebruik van woorden als 'invasie' en 'oorlog' verboden werd, en inmiddels is Echo of Moscow, een van de laatste onafhankelijke radio-stations in Rusland, uit de lucht gehaald. Bovendien zouden mensen in Rusland die 'fake news' verspreiden vijftien jaar cel boven het hoofd hangen. Volgens Sauer wordt het daarmee onmogelijk om nog journalistiek te bedrijven in Rusland. "Dat is een risico, daar kan je je mensen niet aan bloot stellen." Inmiddels is hij daarom druk bezig met het evacueren van collega-journalisten.

Quote

Je ziet niet dat er bombardementen zijn.

Derk Sauer

Oekraïners die met bloemen klaar stonden

Doordat tegelijkertijd de propaganda toeneemt, merken Russen zelf veel minder van de invasie in Oekraïne. "Dag en nacht wordt er een partij blubber over je heen gegooid," vertelt Sauer. "Je ziet niet dat er bombardementen zijn, dat Kharkiv wordt gebombardeerd, of dat er Russische soldaten om het leven zijn gekomen," stelt hij.

"Je ziet wel Russische colonnes, want ze ontkennen niet dat ze daar zijn. Maar die zie je heel vreedzaam in een dorpje met gelukkige Oekraïners, waarvan ze zeggen dat die met bloemen klaar stonden."

Door de enorme frequentie van die propaganda merkt Sauer dat ook mensen in zijn eigen omgeving dat geloven. "Ik had het er vandaag met mijn werkster over: die gelooft dat," vertelt hij. "Als ik dan beelden aan haar laat zien van bombardementen, dan zegt ze dat het allemaal in elkaar is gezet. Wat zeg je daar op?"

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie