Buitenland
EONOS

Frietbakkers Franky en Coen overleven ternauwernood raketaanval Kramatorsk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frietbakkers Franky en Coen overleven ternauwernood raketaanval Kramatorsk

Patatbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt. De Brabanders waren in Kramatorsk, in het oosten van Oekraïne, waar dinsdag een raketaanslag plaatsvond. "Het moet nog inzinken…", vertelt een verslagen Van Hintum in Langs de Lijn En Omstreken.

Nederlanders aan de dood ontsnapt bij raketaanslag in Oekraïne

Video niet beschikbaar

"We zaten rustig te eten in een restaurant en opeens was er een hele harde knal: een raketaanslag", vertelt Van Hintum. "Er was overal glas, bloed en vuur. We zijn door een raam naar buiten geklommen en gaan rennen. Ik heb mensen zien liggen waarvan ik zeker weet dat ze het niet gaan redden." De raketaanslag veroorzaakte zeker acht doden en meer dan 50 gewonden.

Franky en Coen komen regelmatig in Oekraïne, om daar patat en snacks te bakken voor de lokale bevolking. In maart waren ze te gast in Langs de Lijn En Omstreken om hierover te vertellen.

Na deze raketaanslag gaan de weldoeners naar huis. "De auto is zwaar beschadigd, die stond voor de deur. Hij rijdt wel, dus ik denk dat we woensdag teruggaan. Daar is mijn vrouw ook wel blij mee." Waarschijnlijk gaan ze later nog wel een keer naar Oekraïne.

Front

Franky en Coen zijn wel gewend aan het nodige gevaar, maar het noodlot trof hen dus op het moment dat ze rustig zaten te eten. "We zijn dezelfde dag nog naar het front geweest, op 700 meter van de Russen. Maar daar ben je goed voorbereid en heb je een helm op. Maar dit verwacht je niet…"

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie