Buitenland
BNNVARA

'Anti-abortusbeweging is in Amerika op alle vlakken sterk'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anti-abortusbeweging is in Amerika op alle vlakken sterk'

Een minderheid in de VS is tegen abortus, maar wel een zwaar veránkerde minderheid. Abortuswetten worden aangescherpt, en het recht op baas-in-eigen-buik wordt de laatste jaren steeds meer een splijtzwam. Laila Frank duikt voor haar podcast 'Welkom in Washington' in de anti-abortusbeweging. Wat drijft ze? En waarom zijn ze zo succesvol? In De Nieuws BV legt de podcastmaker het uit.

De abortuswet is volgens Frank altijd al een culturele en politieke splijtzwam in de Verenigde Staten geweest. Aankomende zaterdag is het precies 49 jaar geleden dat abortus landelijk gezien legaal werd in Amerika. “Maar dit is ook het jaar dat het Hooggerechtshof er zomaar een streep doorheen zou kunnen trekken”, legt ze uit.

Joe Biden staat tandloos in de discussie

Zes op de tien Amerikanen is voorstander van abortus op landelijk niveau. Enkele jaren geleden was het nog zo dat zeven op de tien Amerikanen voor dit recht waren. “Die verhoudingen kruipen dus langzaam naar elkaar toe”, zegt Frank.

Joe Biden staat volgens de podcastmaker vrij tandeloos in deze discussie. Maar het is ook niet aan hem om hier beslissingen over te nemen. “Het is aan het Hooggerechtshof om een uitspraak te doen over de landelijke legaliteit van abortus. Zij moeten bepalen of het legaal blijft en het is verder aan staten om daar regels over te maken.”

De anti-abortusbeweging is overal

De anti-abortusbeweging is volgens Frank heel goed georganiseerd in Amerika. Ze zijn overal. Op kampen, universiteiten, maar bijvoorbeeld ook recht tegenover huisartsenposten en abortusklinieken. Ook online zijn ze goed te bereiken, als je ongewenst zwanger bent en gaat googelen op ‘abortus’, dan is het zwangerschapscentrum het eerste wat je vindt.

Deze zwangerschapscentra worden gefinancierd door de anti-abortusbeweging. “Je kunt in zo’n centrum alles doen, behalve een abortus plegen. Ze proberen je om te turnen”, vertelt Frank. Als je ervoor kiest om je kind alsnog te houden, begeleiden ze je in dit centrum in de je zwangerschap en ook in de periode daarna.

De centra zijn volgens de podcastmaker gericht op beeld. “Je ziet bij binnenkomst meteen een echo. Ze laten ook beelden zien van de foetus en embryo’s. Alles gericht op een levend wezen waar je je aan kan hechten.” Daarnaast hebben de centra ook een loyaliteitsprogramma als je besluit je kind te houden. “Je verdient punten als je elke week langskomt en voorlichtingsvideo’s kijkt. Die punten kun je inzetten voor je kind om bijvoorbeeld luiers te ko en”, zegt Frank. Het is dus eigenlijk een puntensysteem waarbij je de verbinding aangaat met het centrum.

Veel jonge vrouwen bij de beweging

Wat opvallend is, is dat er veel jonge vrouwen bij deze beweging zitten. In haar podcast heeft Frank ook enkele van deze vrouwen gesproken. Eén van deze vrouwen geven aan dat ze de beweging aantrekkelijk vindt omdat ze opgegroeid is achter laptop en telefoonschermen en ze de behoefte voelt om zich te verbinden in het echte leven.

Maar dat is niet de enige reden waarom jonge vrouwen zich voor de anti-abortusbeweging inzetten. “Er zijn veel jongeren in Amerika die conservatief zijn, heel traditioneel. Zij hebben een bepaald wereldbeeld en geloofsovertuiging en die zit gewoon in die jongeren”, legt Frank uit. Daarnaast is er volgens haar ook een enorme drang om zich af te zetten tegen hun ouders. “Die ouders zijn opgegroeid in de seksuele revolutie waar alles mocht en kon. En er is een groter verhaal waarbij abortus mag en de media dat ook laat zien, daar willen de jongeren zich ook tegen verzetten.”

Op één lijn met de antifascisten

Sinds de jaren 70 stelt de anti-abortusbeweging zich op één lijn met de antifascisten. “Als je gaat googelen op ‘anti-abortusbeweging’ zie je ook verdomd vaak afbeeldingen van Anne Frank”, vertelt de podcastmaker.

Maar de beweging staat ook aan de kant van de burgerrechtenbeweging. “Martin Luther King komt daar gek genoeg ook heel vaak in voor.” Daarmee zegt de beweging volgens Frank dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan. Ook zit er een Christelijk appèl in. “De beweging vermeldt dat onze God ons heeft geroepen om mensen te helpen, om goed te zijn.”

Pro-kant is tam

De pro-kant van de abortusbeweging is volgens Frank opvallend tam. “Zij zitten in de verdediging. De anti-beweging is op alle vlakken sterk: juridisch, politiek gezien en zijn overal zichtbaar”, legt ze uit. Alle pro-mensen hadden volgens haar nooit gedacht dat het zover zou komen, dat er echt een kans bestaat dat abortus op federaal niveau wordt ingetrokken.

“Als ik vraag wat ze doen, dan zeggen ze dat ze communiceren, de feiten laten zien en de verhalen laten zien. Maar ze zeggen ook dat de andere kant zo sterk is in het communiceren op emoties, dat ze met vrees naar de toekomst kijken", vertelt Frank.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie