Binnenland
BNNVARA

Kersverse voorzitter Europees Parlement Metsola is anti-abortus: 'Ze is niet progressief genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kersverse voorzitter Europees Parlement Metsola is anti-abortus: 'Ze is niet progressief genoeg'

De Maltese Roberta Metsola is gekozen als nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. D66-Europarlementariër Samira Rafaela is daar niet blij mee. Dat komt vooral omdat Metsola anti-abortus is: "Dat vind ik niet goed in dit huidige tijdperk. Het is niet progressief genoeg", zegt Rafaela in De Nieuws BV.

Roberta Metsola was al bekend als anti-corruptiestrijder in Malta, maar schrijft vandaag ook geschiedenis als jongste voorzitter van het Europees Parlement ooit. Haar verkiezing is niet onomstreden. Metsola staat er namelijk ook om bekend dat zij tegen abortus is, en dat zorgt voor ongemak bij de linkse en liberale parlementariërs.

Stemgedrag rondom abortus-resoluties

"Waar ik geen geheim van heb gemaakt is dat ik graag wil dat we een progressief leider hebben in het Europees Parlement. Dan hebben we het onder andere over de fundamentele rechten van vrouwen beschermen", zegt Samira Rafaela in De Nieuws BV. "Ik ben niet blij met haar stemgedrag als het gaat om de resoluties die specifiek over abortus zijn gegaan."

Het thuisland van Metsola, Malta, is het enige EU-land waar abortus in alle gevallen verboden is. Daarnaast stellen de meer conservatieve partijen in EU-landen abortus steeds vaker ter discussie. Dat is ook voelbaar in het Europees Parlement, dat steeds meer verdeeld raakt over het thema.

Conservatieve krachten

Volgens D66-Europarlementariër Rafaela is de wetgeving rondom abortus een groot probleem in Europa: "Veel vrouwen lopen gevaar door allerlei gekke wetten die fundamentele rechten voor vrouwen ondermijnen." Rafaela, die tevens woordvoerder is voor vrouwenrechten voor de liberale Europese groep, zegt dat Metsola tegen progressieve, noodzakelijke voorstellen en resoluties stemt die gaan over toegang tot een veilige en legale abortus in bijvoorbeeld Polen. "Het is een patroon in haar stemgedrag", aldus Rafaela.

Metsola heeft daarentegen gezegd dat haar persoonlijke opvattingen niet van invloed moeten zijn op het Europees Parlement. "Maar het gaat wel om uitstraling", reageert Rafaela. "Op het moment dat je zo'n trackrecord hebt, in dit geval op het gebied van abortus, dan vrees ik dat de conservatieve krachten dat gemakkelijk terug kunnen slaan in ons gezicht. Het is gewoon niet een heel goed beeld."

'Zwaktebod' van Metsola

Dat Metsola zegt dat zij het 'standpunt van het Europees Parlement zal verdedigen' als het gaat om abortus, vindt Rafaela een 'zwaktebod'. "Dat is het minimale dat je kunt doen", aldus de Europarlementariër. "Als leider kun je natuurlijk jouw platform gebruiken en jouw positie gebruiken om in dit geval je extra in te zetten voor die fundamentele rechten van vrouwen." Kortom: het standpunt van het Europees Parlement verdedigen is volgens Rafaela niet genoeg. "Doe een schepje erbovenop, juist ook als vrouw in deze positie. Ik vind dit niet progressief genoeg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deal achter gesloten deuren

"Maar helaas is dit de uitkomst van een deal die gewoon achter deuren is gesloten", vervolgt Rafaela. Volgens haar is het bovendien niet waar dat er in ruil voor de stem op Metsola, andere toezeggingen zijn gedaan: "Dit is gewoon een deal die achter de deuren gesloten is, en dan is dit de uitkomst, en daar moeten we het mee doen. In dit geval ook met een vrouwelijk leider van het Europees Parlement die tegen abortus stemt. Dat vind ik niet goed in dit huidige tijdperk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie