Buitenland
KRO-NCRV

Zorgen over escalatie na aanvallen in Jemen: 'Wat voor toekomst gaat mijn kleinzoon tegemoet?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over escalatie na aanvallen in Jemen: 'Wat voor toekomst gaat mijn kleinzoon tegemoet?'

Met de aanval van de VS en VK op Houthi-doelen in Jemen, zijn de spanningen op het wereldtoneel opnieuw toegenomen. Saoedie-Arabië waarschuwde voor een escalatie en die zorg leeft wereldwijd. "Wat voor toekomst gaat mijn kleinzoon tegemoet?", vraagt Spraakmakers-luisteraar Jos van Eijndhoven zich af.

Stand.nl: 'Maak je je zorgen over escalatie in het Midden-Oosten?'

'Geen geweld met geweld bestrijden'

Jemen-deskundige Marina de Regt zegt overstuur te zijn na het nieuws van vannacht over de aanvallen. "De bevolking van Jemen en het land zijn al tien jaar in oorlog", aldus De Regt. Volgens haar heeft aanval totaal geen zin: "Als je goed nadenkt, dan ga je geen geweld met geweld bestrijden", zo stelt ze. "Daar krijg je alleen maar meer geweld van. De oplossingen liggen in Gaza en Israël en niet in Jemen."

Toekomst

Ook leeft er de zorg dat deze actie tot een werkelijke escalatie op wereldwijd niveau kan zorgen. “Ik zat gisteravond met mijn kleinzoon met Lego te spelen”, vertelt luisteraar Jos van Eijndhoven. "Toen las ik vannacht over de aanvallen en vroeg me af wat voor toekomst zo’n manneke tegemoet gaat."

'Geen tandeloze tijgers'

Peter Malcontent, specialist Israëlische en Palestijnse geschiedenis, nuanceert het beeld van een escalatie enigszins. "Deze aanval is niet bedoeld als een escalatie", legt de historicus uit. “Maar ze willen laten zien dat ze geen tandeloze tijgers zijn. Na de aanvallen in de Rode Zee (door de Houthi-rebellen red.) is het voor de Amerikanen lastig om te laten zien dat ze niks doen."

Na het nieuws over de aanvallen waarschuwde Saoedi-Arabië voor escalatie, Iran veroordeelde de actie en Rusland wil dat de Veiligheidsraad bijeen komt. Volgens Malcontent zijn deze tegenreacties niet verrassend. Ze gaan het niet toejuichen. Iran is bondgenoten met de Hoethi’s en Rusland probeert op allerlei manieren hun positie in het Midden-Oosten te versterken. Dus eigenlijk alles wat de VS daar doet, veroordelen de Russen."

Quote

Er hoeft maar één iemand iets raars te doen, en voor je het weet ben je in een groter conflict verzeild geraakt.

Historicus Peter Malcontent

Wat Iran betreft denkt de historicus niet dat die uitzijn op een grootschalige escalatie, en hij denkt dat ook Amerika zich dit wel beseft heeft. Maar dat betekent niet dat ook hij geen zorgen heeft. "Hoe je het went of keert, het is begonnen als een oorlog tussen Israél en Gaza en nu raken steeds meer partijen bij betrokken." En dat zorgt er volgens Malcontent voor dat je er simpelweg vaak geen invloed op hebt: "Er hoeft maar één iemand iets raars te doen, en voor je het weet ben je in een groter conflict verzeild geraakt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie