Buitenland
NOS

VS en VK vallen doelen van Houthi's in Jemen aan, Nederland ondersteunt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS en VK vallen doelen van Houthi's in Jemen aan, Nederland ondersteunt

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben doelen van de Houthi-rebellen in Jemen bestookt als reactie op de aanvallen van de rebellen op schepen in de Rode Zee. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Marieke de Vries over de aanval.

De Amerikaanse president Biden en de Britse premier Sunak zeggen de aanvallen te hebben uitgevoerd met hulp van Nederland, Australiƫ, Canada en Bahrein. Welke rol die landen hebben gespeeld, hebben ze niet gezegd.

"De regering-Biden was de afgelopen week onder steeds grotere druk komen te staan om te reageren op de aanvallen van de Houthi's", zegt VS-De Vries in de uitzending. "Woensdag riep nationale veiligheidsadviseur Sullivan de Houthi's nogmaals op om hun aanvallen te staken, anders zouden ze de gevolgen merken. Dat blijkt nu een laatste waarschuwing te zijn geweest."

Korte termijn aanval

Britse media hadden al gemeld dat zulke aanvallen er op korte termijn aan zaten te komen. Een hooggeplaatst lid van de Houthi-rebellen zegt dat er aanvallen zijn uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa, het gouvernement Hodeidah en de steden Sa'dah en Dhamar.

"Men merkt dat Iran, dat de Houthi's steunt, zich steeds meer met het conflict gingen bemoeien. Afgelopen week werd een een schip in internationale wateren in beslag genomen door de Iraanse marine. Sindsdien is er niets meer van het schip vernomen. De dreiging nam dus toe. Daarom vond Biden waarschijnlijk dit het moment om op te treden."

Directe reactie

"Deze aanvallen zijn een directe reactie op de ongekende aanvallen van de Houthi's op internationale schepen in de Rode Zee - waarbij voor het eerst in de geschiedenis ballistische raketten tegen schepen zijn gebruikt", zegt Biden in een verklaring.

"Deze aanvallen hebben Amerikaans personeel, civiele zeelieden en onze partners in gevaar gebracht, de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd." Biden zegt "niet te zullen aarzelen" om verdere maatregelen te nemen om mensen en de vrije handelsstroom te beschermen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie