Buitenland
HUMANVPRO

Wie hielp Bouterse verdwijnen en heeft de politie wel echt naar hem gezocht?

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie hielp Bouterse verdwijnen en heeft de politie wel echt naar hem gezocht?

Een verdwijning regisseren, dat kan je niet in je eentje. Hoe en met wiens hulp heeft Bouterse zijn verdwijning zo goed kunnen voorbereiden? In de vierde aflevering van Bouta’s laatste zet zoeken Linda van der Pol en Sylvana van den Braak uit hoe machtig en invloedrijk Bouterse was en nog steeds is. Op de uitvaart van Bouta wordt duidelijk dat hij niet alleen veel aanhangers heeft, maar ook vrienden op belangrijke, prominente posities binnen het opsporingsapparaat én de huidige regering.

Uitvaart van een revolutionair

Op de avond voor Bouterses uitvaart wordt er gezongen en de woorden moordenaar en veroordeelde mogen niet gebruikt worden. "Anders kunnen we uw veiligheid niet garanderen." Bouterse mag dan geregeerd hebben als een dictator, veroordeeld zijn voor het medeplegen van moorden en drugshandel. Toch heeft hij in Suriname een enorme aanhang. Veel mensen aanbidden hem en zagen hem als een revolutionair. Er is geen andere politicus die zo’n ingrijpende invloed heeft gehad op de sociale, maatschappelijke en politieke ontwikkeling van Suriname, vertelt jurist Hugo Fernandes Mendes.

Cadeautjes

Volgens Jeroen Trommelen, oud-journalist en Surinamekenner was de enige reden dat hij aan de macht kon blijven door leningen af te sluiten in dubieuze landen. "Macht krijg je door de verkiezingen te winnen en dat doe je door cadeautjes te kopen. De volgende regering betaalt die wel", aldus Trommelen. "Bouterse maakt er een puinhoop van, maar hij had humor. Hij kleineerde andere politici, tot groot genoegen van zijn aanhangers."

Zoals afgesproken

De invloed van Bouta en zijn banden met de criminele onderwereld zijn ook na zijn dood voelbaar. Zijn netwerk reikt tot de inlichtingendiensten, de politie en de douane. Journalist Sam Blankendael denkt dat de veiligheidsadviseur van Bouterse: Melvin Lindscheer op de hoogte was van het overlijden van Bouterse. De nacht van zijn overlijden is Lindscheer bij het huis van Bouterse, een paar uur voor het lichaam zou arriveren. "Waarom waren er niet meer mensen van de inlichtingendienst op de hoogte als hij wel wist wat er speelde? De politie was veel te laat ter plekke om te achterhalen hoe en door wie Bouterse naar huis werd gebracht." Het lijk werd afgevoerd 'zoals afgesproken' door de DNV, zegt minister van justitie: Kenneth Amoksi… hij ontwijkt de vraag over welke afspraken er precies zijn gemaakt.

Bevrijd

Hugo Essed is advocaat van de nabestaanden van de decembermoorden. Hij gelooft dat de dood van Bouterse een positief effect kan hebben op de Surinaamse politiek. Een bevrijdend gevoel noemt hij het. "Het was een zeer controversieel persoon die de Surinaamse samenleving tot op het bot verdeeld heeft. Van het bedrijfsleven tot sportverenigingen. Allemaal omdat hij gemoord heeft."

Verschillende bronnen geloven dat Bouterse actieve ondersteuning heeft gekregen om te verdwijnen. Een inval door de politie leverde niets op. Geen gearresteerde Bouterse kwam de regering misschien goed uit en het lijkt erop dat de Surinaamse inlichtingendienst hem nog steeds helpt. Sommigen denken zelfs dat hij nog steeds ergens ondergedoken zit.

#4 - Een man met macht | Bouta's laatste zet (S07) - Olaf zit vast | Argos Series

Gerelateerde podcast

Olaf zit vast | Argos Series

Olaf zit vast | Argos Series

Bouta's laatste zet

In de vijfdelige podcastserie Bouta's laatste zet reconstrueren Argos en Investico in samenwerking met De Groene Amsterdammer hoe Bouterse zo lang spoorloos kon blijven.

De eerste twee afleveringen zijn nu te beluisteren, daarna wekelijks op donderdag via NPO Luister en andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie