Buitenland
NOS

Vrijwel alle wegen afgesloten voor Afghanen op Nederlandse evacuatielijst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijwel alle wegen afgesloten voor Afghanen op Nederlandse evacuatielijst

Vrijwel de meeste Afghanen die nog op de Nederlandse evacuatielijst staan, kunnen in de praktijk ons land nauwelijks bereiken. Dat blijkt uit e-mails van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Afghanen, die zijn ingezien door de NOS. Het gaat naar schatting om nog zo’n 1500 Afghanen die achtergebleven zijn en nog voor evacuatie naar Nederland in aanmerking komen.

Evacuatie Afghanen op Nederlandse evacuatielijst schiet niet op

De laatste tijd probeerden veel van die Afghanen over land naar de Nederlandse ambassade in Pakistan te reizen, maar die enige overgebleven vluchtweg blijkt nu ook onmogelijk, zegt verslaggever Thomas Spekschoor. “Er is een kink in de kabel, omdat Pakistan niet meer accepteert dat mensen illegaal Pakistan inreizen.”

Pakistan staat niet meer toe dat mensen zonder geldig visum het land verlaten, terwijl veel Afghanen die voor Nederland werkten geen paspoort hebben. “Mensen die illegaal het land inreizen, mogen er niet meer uit, dus die kunnen ook niet geëvacueerd worden naar Nederland. Daardoor is ook die route afgesloten en is het voor Afghanen die nog achtergebleven zijn vrijwel onmogelijk geworden om nog geëvacueerd te worden. Ook een paspoort aanvragen bij de Taliban is namelijk voor velen lastig.”

Afghanen die wel een paspoort hebben, lopen volgens Spekschoor ook tegen problemen aan in Pakistan. “Als ze wel een paspoort hebben, is het heel moeilijk om visa te krijgen.”

De grootste groep Afghanen werd tot nu toe via de lucht geëvacueerd, maar ook die vluchten liggen stil. De meeste geëvacueerde Afghanen vlogen eerst naar Qatar, maar ook die route lijkt helemaal stil te zijn gelegd. “Niet officieel, zegt het ministerie, maar de laatste vlucht was op 6 december en er is geen uitzicht dat die weer worden hervat”, zegt Spekschoor.

Begin januari zei een advocaat namens de Nederlandse overheid nog te verwachten dat een groep Afghanen binnen een maand naar Nederland kan worden geëvacueerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat op dit moment onderzoek wordt gedaan naar alternatieve routes, zegt Spekschoor. “Ze zeggen: vertrouw ons, er wordt onderzocht welke andere routes er nog zijn. Maar er is nog geen duidelijkheid over wanneer dat gaat gebeuren.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie