Binnenland
NOSNTR

Zinat helpt Afghanen met evacuatie: 'Nederland kan nog een plan B maken om ze te redden'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zinat helpt Afghanen met evacuatie: 'Nederland kan nog een plan B maken om ze te redden'

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de evacuatie van mensen uit Afghanistan. Ondertussen is Zinat bezig met mensen helpen die niet mee konden met de vliegtuigen. "Een heel belangrijke vraag die ik zou willen stellen aan de Kamer, is waarom de evacuatie niet effectief is gegaan", zegt ze in Nieuws en Co.

Zinat helpt Afghanen met evacuatie: 'Nederland kan nog een plan B maken om ze te redden'

Ze wil nadrukkelijk niet met haar achternaam genoemd worden, omdat ze nog altijd bezig is met de evacuaties. "Ik heb met een diverse groep contact. Met tolken, journalisten, militairen in hoge rangen. En met een gezin waarvan de man met Nederlanders heeft gewerkt. Hij is vorig jaar vermoord."

Voor die mensen verzamelt ze allerlei gegevens, om ze vervolgens door te sturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Mensen sturen hun verhaal naar mij, bekrachtigd met bewijzen. Velen hebben geen laptop, kunnen geen bijlagen downloaden."

Plan B

Na het sturen, houdt haar hulp niet op. "Mijn advies aan iedereen is om alle documenten en bewijzen naar mij te sturen, digitaal. En daarna ze te verbranden. Zodat de Taliban ze niet kan vinden."

De evacuaties van de Nederlandse groepen waren dan wel te laat, toch zegt ze dat Nederland niet kwalijk te nemen. Zolang ze het hier maar niet bij laten. "Nederland kan nog een plan B maken om alsnog die mensen te redden die achter zijn gebleven."

Ster advertentie
Ster advertentie