Buitenland
NOS

Chameria: het enige land in Europa dat je nog niet kent

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chameria: het enige land in Europa dat je nog niet kent

Heb je al eens van de republiek Chameria gehoord? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet zo gek. Chameria is een niet-erkende republiek op de grens van Albanië en Griekenland. En het land van de Cham, een etnische minderheid.

Chameria kwam in het nieuws omdat de zelfverklaard president Festim Lato dood is gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanuit zijn Gelderse woonplaats Afferden streed hij voor de onafhankelijkheid van zijn volk.

Een volk dat een bewogen geschiedenis heeft, vertelt NRC-journalist Pieter van Os in NOS Met het Oog op Morgen. "Hun lot werd al bezegeld in 1913. Toen kwam bij een conferentie in Londen Albanië voor het eerst als land op een kaart te staan."

Een heleboel Albanezen kwamen met de nieuwe grenzen ten zuiden van het land te wonen, in Griekenland. "De vraag is of ze het toen heel slecht hadden onder de Grieken", vertelt Van Os. "Maar ze zagen in elk geval reden om in de Tweede Wereldoorlog op te trekken met Italië tegen de Grieken. Na de oorlog moesten ze vluchten en zij die achterbleven hadden het zwaar in Griekenland."

Kwestie

Pas na de regeerperiode van Enver Hoxha, die niets moest hebben van minderheden en gelovigen, kaartten de Cham hun kwestie internationaal aan. "Ze werden ook lid van de UNPO, de Unrepresented Nations and Peoples Organization. Ze hebben ook een voetbalteam, dat speelt soms tegen Albanese teams en heeft ooit de UNPO-cup gewonnen."

Over de zelfbenoemde leider Lato is nog minder bekend dan over het land. Van Os: "Hij woonde al 26 jaar in Nederland. Zijn premier zegt dat het extremistische Grieken waren die Lato hebben vermoord. Maar dat is gissen".

Hoe dan ook, de kwestie van de Cham zal op de kaart blijven, denkt Van Os. "Er zijn toch 20.000 mensen over de grens gezet. Die hebben ook nakomelingen en dan gaat het vooral over hoezeer zij zich identificeren met deze zaak."

Chameria: het enige Europese land dat je nog niet kent

Ster advertentie
Ster advertentie