Naar homepage
Buitenland

Anti-coronaprotesten in Duitsland: 'Het is een verzamelbak van allerlei soorten onvrede'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-coronaprotesten in Duitsland: 'Het is een verzamelbak van allerlei soorten onvrede'

Aanstaande zaterdag willen ze massaal gaan protesteren in Berlijn, maar de demonstratie is voorlopig verboden: de anti-coronabeweging. Ook in Duitsland is een groep tegen de coronamaatregelen actief. Zo’n 30.000 mensen hebben aangegeven te willen gaan demonstreren in de hoofdstad.

"Het verbod werkt tegengesteld. Inmiddels zijn er al 3000 nieuwe demonstraties aangekondigd", zegt journalist Annette Birschel in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar of die er ook komen is maar de vraag. Het is zo simpel als een online formuliertje invullen."

Toch is het in Duitsland ook een belangrijk tegenbeweging: de corona-ontkenners en mensen die tegen de maatregelen zijn. "Het is een vergaarbak van mensen die zich zorgen maken om hun vrijheid tot complotdenkers die geloven dat Bill Gates corona in de wereld heeft gebracht tot neonazi’s."

Bekende Duitsers

Waar in Nederland Willem Engel het gezicht is geworden van de anti-coronabeweging, is het in Duitsland meer verspreid. "Wij hebben een bekende televisie-kok die ineens geradicaliseerd is en politici is gaan bedreigen. En een schlager-zanger die een lied schrijft over het inperken van vrijheid van meningsuiting."

Naast bekende Duitsers sluiten ook andere groepen zich aan. "Neonazi’s, rechts-extremisten: ze worden opgeroepen voor een 'storm op Berlijn'. De politie maakt zich daar ook echt zorgen over." Volgens Birschel gebruiken dit soort groepen de anti-coronaprotesten om hun eigen standpunten over te brengen, ook als die niets met de corona-maatregelen te maken hebben.

Tegen-demonstraties

Het is nog niet duidelijk of de demonstratie door mag gaan. In een kort geding proberen de organisatoren de rechter te overtuigen om het protest door te laten gaan. "De minister die het verbod heeft aangekondigd heeft ook gezegd dat hij corona-ontkenners geen podium wil geven. Dat kan in zo’n rechtszaak mogelijk tegen hem gaan werken."

Mocht de demonstratie er wel komen, dan verwacht Birschel dat het niet zonder slag of stoot voorbij zal gaan. "Los van de groepen aan de rechterzijde die mogelijk geweld gaan gebruiken, is er ook een risico dat er tegen-demonstraties vanuit de linkerzijde komen. Dat kan wel eens leiden tot gewelddadige confrontaties."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie