Buitenland
NOS

Op de vlucht voor het vuur: duizenden Australiërs naar het strand

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op de vlucht voor het vuur: duizenden Australiërs naar het strand

In kustplaatsen in het zuidoosten van Australië zijn duizenden mensen naar het water gevlucht vanwege de oprukkende branden.

Bij de plaats Mallacoota zitten 4000 mensen op het strand, onder wie veel toeristen. Sommigen zijn met een boot het water op gevlucht, anderen zitten op steigers. Ook bij Bermagui en Batemans Bay zijn inwoners naar het water gegaan.

De branden bereikten vanochtend de noordkant van Mallacoota. Op foto's van ooggetuigen is te zien dat de lucht boven de stad eerst zwart en daarna bloedrood kleurt.

In tegenstelling tot de rest van de regio was Mallacoota niet geëvacueerd. Gisteren vonden de autoriteiten het te laat en te gevaarlijk om alsnog over te gaan tot evacuatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de deelstaten Victoria en New South Wales woeden al wekenlang enorme branden. In beide staten zijn voor meerdere gebieden noodwaarschuwingen uitgegeven. Het dodental als gevolg van de branden is gestegen naar twaalf. Vandaag vond de politie de lichamen van een man en zijn zoon in een huis in Cobargo, in New South Wales.

De premier van Victoria heeft inmiddels om hulp gevraagd van het Australische leger. Dat zou kunnen worden ingezet om voedsel, water en elektriciteit naar afgelegen gebieden te brengen. Verder heeft Victoria aan Canada en de Verenigde Staten gevraagd om zeventig brandweerlieden te sturen.

Vuurwerkshow

Vanwege de bosbranden gaat de vuurwerkshow in de hoofdstad Canberra vandaag niet door. In Sydney wordt het traditionele vuurwerk wel afgestoken, ondanks protesten van Australiërs die vinden dat het geld beter gebruikt kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie