Buitenland
PowNed

Moet Elon Musk een rol kunnen spelen op het oorlogstoneel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet Elon Musk een rol kunnen spelen op het oorlogstoneel?

Elon Musk heeft beweerd met zijn satellietconstellatie Starlink de communicatieproblemen in Gaza op te willen lossen. Chazia Mourali en haar gasten Queeny Rajkowski, Amba Zeggen en Kelli van de Waals bespraken in Goed Ingelichte Kring de situatie rondom Gaza.

Elon Musk heeft aangegeven met zijn satellietsysteem Starlink internet terug naar de Gaza te willen brengen. Meningen zijn hier verdeeld over. Moet iemand als Musk, zonder politieke achtergrond, namelijk zo'n kritische rol kunnen spelen in een conflict van zulke schaal?

Het is eigenlijk opmerkelijk dat hij een geopolitieke positie heeft. In de eerste uren na de aanvallen van Hamas heeft hij misinformatie op X (voorheen Twitter) verspreid. Volgens velen maakt hij reclame voor fake news en verdient hij aan misinformatie. In de sociale media economie is aandacht immers belangrijker dan betrouwbaarheid.

Democratie

Een individu als Musk moet geen rol spelen op het oorlogstoneel. Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid van de VVD, stelt in de kring dat hij niet democratisch verkozen is om hier een rol in te kunnen spelen en moet zich aan dezelfde wetten en regels als iedereen houden. Het is momenteel immers zo dat zijn invloed momenteel puur voortkomt uit zijn bankrekening.

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 28 oktober 2023. Met Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid VVD, Amba Zeggen, actuaris en docente aan de UVA en Kelli van de Waals, publicist bij onder meer Trouw en Vrij Nederland en auteur van diverse boeken over de digitale samenleving. Met als Man Op Afstand Mouin Rabbani, Midden-Oosten deskundige.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie