Cultuur & Media
KRO-NCRV

We worden Elon Musk zat (en wat Taylor Swift hiermee te maken heeft)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We worden Elon Musk zat (en wat Taylor Swift hiermee te maken heeft)

Voor de één is hij een visionair, voor de ander een kwaadaardige narcist die een gevaar is voor de democratie. Weinig mensen roepen zoveel emotie op als Elon Musk. Dinsdag verschijnt een nieuwe biografie van de man die met onder meer met Tesla, Space X en Starlink de rijkste man op aarde werd.

Steeds extremer

Schrijver en organisatieadviseur Hans van der Loo volgt Musk al jaren en schreef zelf ook ooit een boek over hem. Hij heeft Musk de afgelopen jaren zien veranderen. "In de eerste fase was hij heel aardig, een beetje weird met zijn absurde ideeën", omschrijft Van der Loo Musk. "Hij was verfrissend en anders dan de status quo van mensen die zeiden dat wat hij deed of wilde, niet mocht of kon."

Aan de andere kant ziet hij ook een bedrijfsmagnaat die steeds extremer wordt. "De afgelopen jaren lijkt de macht die hij heeft naar zijn kop te zijn gestegen. Hij gedraagt zich vreemd, creepy en is uit op alle mogelijke aandacht."

Risicovol leven

Waar het verhaal van Musk gaat eindigen, weet Van der Loo niet, maar vijf jaar geleden schetse hij in zijn eigen boek over een paar scenario’s. "Hij heeft een neiging tot imploderen of exploderen", zegt Van der Loo. Musk houdt er een risicovol leven op na. "Hij zit voortdurend in zijn vliegtuig, waarbij je niet altijd weet of hij nuchter is. Maar Twitterend in zijn Tesla kan hij ook tegen een boom aanvliegen."

Quote

Twitterend in zijn Tesla kan hij ook tegen een boom vliegen

Met zijn vele kinderen, hang naar aandacht, absurde humor en showbizzoptredens wordt Musk steeds vaker een schertsfiguur, denkt Van der Loo. "Hij is nu 52 en het kan ook zijn dat men hem zat wordt."

Taylor Swift

Dat bleek onlangs nog toen Musk aan probeerde te pappen met de immens populaire popzangeres Taylor Swift. Swift heeft 450 miljoen Swifties, trouwe fans die haar door dik en dun verdedigen. "Die hebben hem toen helemaal kalt gemaakt", zegt Van der Loo. "Hij was een creep, een oude viezerik en moest met zijn tengels van haar afblijven."

Van der Loo is inmiddels bezig met een boek over de Amerikaanse zangeres en is gefascineerd door haar populariteit en wat dat zegt over de tijd waarin we leven. Het contrast tussen de ietwat brave Swift en de extreme Musk kan bijna niet groter.

Extremen

"Swift vertegenwoordigt het midden", zegt Van der Loo. Hij denkt dat haar enorme populariteit samenhangt met het verlangen naar meer gematigdheid. "Swift zingt vaak over waarden, tradities en maakt brave liedjes over relaties. " Volgens Van der Loo zijn we de extremen zat. "Dus lijken we ook Elon Musk een beetje zat te worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie