Buitenland
NOS

Duits dorpje verzwolgen door bruinkoolmijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duits dorpje verzwolgen door bruinkoolmijn

Een klein dorpje in het Duitse Ruhrgebied, Lutzerath, dreigt binnenkort verzwolgen te worden door een bruinkoolmijn. In de studio van Met het Oog op Morgen zijn Frits ter Kuile van Christian Climate Action en Correspondent Wouter Zwart. Zij vertellen over het dorp.

Bruinkoolmijn verzwelgt Duits dorpje

Bruinkool winnen

Het dorp moet wijken zodat er bruinkool gewonnen kan worden. Klimaatactivisten proberen dat te voorkomen en hebben zich verschanst bij het dorp door in boomhutten te wonen. Ondertussen zijn de autoriteiten een ontruiming aan het voorbereiden. Dat belooft volgende week een flinke confrontatie te worden. Ter Kuile van Christian Climate Action vertelt hoe belangrijk het is de bruinkoolwinst te stoppen. "Als we niks doen dreigt Lutzerath net als een heleboel andere dorpjes in een groot gat te verdwijnen. Machines eten de aarde op. De dorpelingen zelf zijn ondertussen vertrokken."

Afhankelijk

Correspondent Wouter Zwart vertelt verder. "Lutzerath is in Duitsland eigenlijk een symbool geworden van de botsing tussen het groener willen worden en de kille realiteit van een groot economisch land dat enorm afhankelijk is van zware energie. De Duitse overheid kan moeilijk afstand doen van vervuilende brandstoffen. Het dorp is ondertussen veranderd naar een soort Grand Canyon-achtig ravijn waarin graafmachines zo hoog als flatgebouwen bruinkool winnen." Dat is niet alles. Zwart vertelt dat het dorpje nu eigendom is geworden van het bedrijf dat de bruinkool wint. "Duitsland wil in 2030 gestopt zijn met het creëren van kolen gestookte energie en kolenproductie. Toch is er zoals nu lokaal anders besloten. Het bedrijf dat deze kolen wint, RWE, vertelt de kolenader onder het dorpje nodig te hebben om aan de levercontracten te voldoen. Hierdoor blijft productie bestaan."

item oog duitsland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie