Buitenland

High School shootings: 'Het bewapenen van docenten is geen slecht idee'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. High School shootings: 'Het bewapenen van docenten is geen slecht idee'

Een kwart miljoen van alle Amerikaanse jongeren heeft een High School shooting meegemaakt. Journalist en Amerika-kenner Hans Klis schreef een boek over de impact die dat heeft op een generatie. "Kinderen groeien op met die dreiging, de maatschappij is doordrenkt van angst", zegt Klis.

De interesse van Klis in schietpartijen op Amerikaanse scholen begon toen hij zelf een zoon kreeg. "Ik woonde in het veilige New York, maar had toch de angst dat mijn zoon ook in zoiets terecht zou kunnen komen." Hij wilde op papier zetten wat die dreiging met Amerikanen doet en sprak met zowel de ouders van slachtoffers als overlevenden.

Dubbele moraal

Klis merkte tijdens de gesprekken met ouders dat ze aan de ene kant overbeschermend zijn als het aankomt op hun kinderen, maar tegelijkertijd de discussie over wapenbezit niet aan willen gaan. "Het is een recht van alle Amerikanen om een wapen te hebben, de overgrote meerderheid wil dat niet veranderen", zegt Klis.

Ondanks dat wapens een van de belangrijkste doodszoorzaken is onder jongeren in de Verenigde Staten, is strengere wetgeving 'geen issue'. Toch ziet Klis een omslag bij de jongere generatie sinds de Parkland School shooting. De speech die overlevende van de schietpartij Emma González gaf, is de hele wereld overgegaan. "Je zag toen dat de nieuwe generatie echt verandering wil", zegt Klis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Europese blik

"In het begin keek ik met een Europese blik naar de situatie in de Verenigde Staten." Langzamerhand bleek Klis zich ook te kunnen inleven in de overtuiging van de meeste Amerikanen. "Gemiddeld heeft iedere Amerikaan een wapen in huis, hoe ga je die allemaal confisqueren?" Hij verwacht niet dat een verbod op korte termijn iets zal veranderen, maar heeft meer vertrouwen in het veiliger leren omgaan met wapens.

Klis denkt dat er situaties zijn waarin wapenbezit te verdedigen is. "Bijvoorbeeld het bewapenen van docenten is geen slecht idee, soms kan het drie kwartier duren voor er politie aanwezig is en in die tijd kan er veel schade worden aangericht."

Ster advertentie
Ster advertentie