Buitenland
WNL

Generaal buiten dienst bezorgd over oorlogen: 'Bijna terug naar barbaarse tijden van de middeleeuwen'

foto: Sven op 1foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaal buiten dienst bezorgd over oorlogen: 'Bijna terug naar barbaarse tijden van de middeleeuwen'

Generaal buiten dienst Ton van Loon maakt zich zorgen. Hij denkt dat we steeds meer barbaarse oorlogen krijgen in de wereld. Hij verwijst in Sven op 1 naar Afghanistan in 2021, de inval in Oekraïne in 2022 en in 2023: "Hamas die meedogenloos burgers afmaakt in Israël."

Video niet beschikbaar

Volgens Van Loon begint het een trend te worden dat machthebbers mensen opofferen. "We gaan bijna terug naar barbaarse tijden van de middeleeuwen", stelt hij. Waar de meeste mensen gewoon met elkaar omgaan, zijn er ook mensen en groeperingen die daar volgens Van Loon geen boodschap aan hebben, en roepen dat ze doen waar zij zelf zin in hebben.

Geen moeite met opofferen van hun eigen burgers

Die mensen hebben volgens de generaal buiten dienst geen enkele moeite met het opofferen van burgers, ook niet als het om hun eigen burgers gaat. Hij verwijst naar de terreurgroep Hamas, die zich na alle acties heeft teruggetrokken in Gaza en zich verschuilt achter twee miljoen burgers.

"Er zijn vrij veel van dit soort leiders die je nu ziet opkomen en helemaal geen boodschap hebben aan het internationale recht", vervolgt hij. Van Loon denkt dat dat één van de grootste zorgen is.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Wat als het internationale recht niet meer geldt?

Als het internationale recht niet meer geldt zijn dit soort barbaarse praktijken geen uitzondering volgens Van Loon. "Als mensen roepen: 'daar heb ik niks mee te maken en ik doe gewoon lekker wat ik wil', dan gaan we dit soort conflicten veel vaker zien. Wij moeten rekening houden met dat we met macht en kracht optreden tegen dit soort dictators."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie