Achtergrond
WNL

Politiechef: 'Geld blijven pompen in politie lost drugscriminaliteit niet op'

foto: anpfoto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef: 'Geld blijven pompen in politie lost drugscriminaliteit niet op'

Politiechef van Oost-Brabant, Wilbert Paulissen, is verbaasd dat er niet meer verontwaardiging in de samenleving ontstaat als 'jongeren overlijden na drugsgebruik'. Volgens de politiechef moet de houding richting drugs veranderen. "Alleen geld blijven pompen in politie en justitie kan drugscriminaliteit niet oplossen", aldus Paulissen in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Burgemeesters in het land deden in september nog een oproep aan het kabinet om meer te investeren in de politie zodat de capaciteit kan worden uitgebreid. De burgemeesters wezen erop dat het werk alleen maar complexer én gevaarlijker wordt gezien het grote aantal explosies in woonwijken en bedreigingen. In de brief vroegen de burgemeesters om een investering van 400 miljoen euro. Paulissen liet daarop weten dat er meer nodig is dan geld alleen.

'Als wij dit accepteren, gaat er niks veranderen'

Als voorbeeld haalt de politiechef een recent festival in zijn woonplaats aan waarbij twee jongeren vlak na elkaar overleden na drugsgebruik. "Ik begrijp niet dat daar niet meer publieke verontwaardiging over is. Ik hoorde zelfs iemand zeggen 'het valt wel mee gezien het grote aantal mensen'. Zolang wij als Nederland dit soort dingen accepteren en de volgende dag gewoon doorgaan met ons leven, dan gaat er niks veranderen."

Toename in aantal drugslabs

Kortom, Paulissen zou graag willen zien dat de houding in de samenleving naar drugsgebruik verandert. "Drugsgebruik is genormaliseerd in Nederland. De vraag is enorm en waar vraag is, is aanbod." De politiechef ziet dat ook terug in de toename van het aantal drugslabs. "Toen we ineens meer drugslabs ontdekten in het oosten en noorden van het land, dachten we dat het probleem zich vanuit Brabant verplaatste. Achteraf bleek het om een uitbreiding te gaan."

De politiechef besluit: "Je moet op een aantal borden schaken om drugscriminaliteit aan te pakken. Onze houding is er daar één van."

'Onze houding richting drugs moet veranderen' (9 oktober 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie