Buitenland
NOS

Poetin haalt fel uit naar NAVO in speech, belooft familie gesneuvelden te helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin haalt fel uit naar NAVO in speech, belooft familie gesneuvelden te helpen

President Poetin heeft in zijn 9 mei-speech op de Dag van de Overwinning fel uitgehaald naar de NAVO, de Verenigde Staten en het Westen.


Bekijk hier het hele gesprek met Geert Groot Koerkamp, Frans Osinga en Ron Keller

Op het Rode Plein sprak Poetin het land en de militaire troepen toe. Hij benadrukte de heldendaden van militairen uit de Tweede Wereldoorlog aan het front. “In Minsk, Stalingrad en Charkov.”

Vlak daarna ging hij over op de situatie in Oekraïne. Hij gaf de NAVO de schuld van het conflict. “De NAVO heeft de landen om ons heen geallieerd. Dat vormde een bedreiging voor ons land. Een clash was onvermijdelijk.”

Hulp voor families

De president beloofde verder dat families van gesneuvelde en gewonde militairen ondersteuning zullen krijgen. Hoe dat eruit komt te zien, deelde Poetin niet.

De toespraak van de Russische president Poetin was een 'vrij voorspelbaar verhaal', zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is het verhaal wat hij vaker heeft verteld, zijn rechtvaardiging voor de militaire operatie in Oekraïne.”

Hij viel ook terug op de beschuldigingen aan het Westen die niet wilde luisteren naar de argumenten van Rusland en het steunen van een in hun ogen neonazistisch regime."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie