Buitenland
NOS

De eerste top over traditionele geneeswijzen in India

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste top over traditionele geneeswijzen in India

Vanaf morgen in India, een hele mondvol: The First W.H.O. Traditional Medicine Global Summit. De eerste top over traditionele geneeswijzen georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Hans Hogerzeil is oud-directeur bij de WHO en was te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

"De WHO ziet in dat traditionele geneeswijzen een belangrijk mondiaal onderwerp zijn. Het organiseren van deze top is onder druk van India gebeurd waar ook de G20 wordt georganiseerd. Dat betekent dat er veel hoge mensen bijeen komen en deze top een belangrijke deelnemerslijst heeft. Het onderwerp wordt als belangrijk beschouwd omdat veel mensen zich bedienen van traditionele geneeswijzen en traditionele geneesmiddelen. Op internationaal niveau is dit onderwerp nog niet eerder zo ter sprake geweest", zegt Hogerzeil.

'Met bepaalde kruiden is het net als met wijn: je hebt goede en slechte jaren'

"Traditionele geneeswijzen zijn in wezen andere manieren van gezondheidszorg dan die we in het Westen gewend zijn. Een voorbeeld hiervan is acupunctuur. Deze behandeling is buiten het Westen ontstaan en gegroeid. In het Westen kijken we soms argwanend naar de manieren die we niet goed kennen. Daar moeten we een omslag in maken. Per middel moeten we vaststellen of ze effectief zijn of schadelijk. Soms ontbreken de relevante studies naar effectiviteit en schadelijkheid van traditionele geneeswijze, terwijl de WHO wel over aanwijzingen beschikt", legt de oud-directeur uit.

Met bepaalde kruiden is het net als met wijn: je hebt goede en slechte jaren. Dat maakt standaardisatie moeilijk. Geldt ook voor acupunctuur. Die wijze werkt met punten op het lichaam. Maar die punten verschillen weer per land: China hanteert bijvoorbeeld andere punten dan Thailand. De WHO heeft daarom 20 jaar geleden een atlas gemaakt van alle beschikbare informatie. Tegenwoordig zijn een derde van de moderne geneesmiddelen afgeleid van traditionele stoffen en planten. Er waren voorbeelden die leken te werken waarop de industrie onderzoek is gaan instellen. In mijn tijd werd er een modern malariamiddel van een Chinese plant gemaakt. Ooit ontstond er een tekort omdat de oogst niet goed was. Dat risico is er nu niet meer want het wordt chemisch gemaakt", vertelt Hogerzeil.

"In het Westen hebben we te maken met de westerse exactheid. Medicijnen worden centraal betaald door ziekenfondsen. Vandaar de nadruk op effectiviteit en kwaliteit en veiligheid. In landen zonder centrale registratie en verzekeringen zijn die eisen minder en de bescherming van de bevolking dus minder", aldus Hans Hogerzeil, oud-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie.

WHO

De Brusseprijs in NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn vanaf 29 april iedere zaterdagavond de auteurs van de vijf genomineerde boeken te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Op 3 juni zendt NOS Met Oog op Morgen de uitreiking live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie