Gezondheid
EO

'Bijna de helft van Long Covid-patiënten gebruikt alternatieve geneeswijzen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijna de helft van Long Covid-patiënten gebruikt alternatieve geneeswijzen'

Uit onderzoek van C-Support blijkt dat 44 procent van de Long Covid-patiënten gebruikt maakt van alternatieve behandelingen om hun klachten te verminderen. Dat zegt medisch adviseur van C-support Alfons Olde Loohuis in Dit is de Dag. "Dit is een heel groot probleem. Heel veel mensen hebben Long Covid en wij krijgen regelmatig de vraag of ze niet iets alternatiefs kunnen proberen."

'Bijna de helft van long covid patiënten gebruikt alternatieve geneeswijzen'

Zorgmijding

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus MC, blijkt ook dat 63 procent van de ondervraagde behandelingen uit eigen zak heeft betaald omdat ze niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bijna een derde gaf in het afgelopen jaar zelfs meer dan 1000 euro uit aan behandeling tegen Long Covid. C-suppport, de organisatie die Long Covid-patienten bijstaat maakt zich grote zorgen over deze cijfers. Veertig procent van de ondervraagde geeft ook aan zorg of ondersteuning tegen klachten te mijden vanwege de hoge kosten.

Patiënten met Long Covid maken vooral gebruik van osteopathie en acupunctuur (beiden 31%) maar ook onbekendere behandelingen zoals: craniosacraal therapie en bioresonantie. Volgens Olde Loohuis kan het soms goed zijn als Long Covid-patiënten iets alternatiefs proberen maar er zitten volgens hem ook gevaren aan: "Het is riskant en soms gevaarlijk. Maar met middelen zoals ivermectine is dat onverantwoord."

Olde Loohuis pleit ervoor dat meer Long Covid-patiënten een plek krijgen waar ze geholpen kunnen worden. "We zien dat veel patiënten dolend zijn. Zorg dat zij een plek krijgen waar mensen met verstand van zaken patiënten kunnen helpen. Daar moet het zorgsysteem voor zorgen."

Meepraten over het onderwerp kan op het nieuwe platform DIT.

De podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie', gaat over de zoektocht van Long Covid-patiënten naar een behandeling voor hun nieuwe ziekte, en de wereld van de alternatieve geneeskunde waarin ze vaak terechtkomen. De podcast is gemaakt door Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden, onderzoeksjournalisten van de EO voor NPO Radio 1.

Vanaf 11 juli is de vijfdelige serie te beluisteren in alle bekende podcast-apps, zoals Spotify en Apple en natuurlijk de NPO Radio 1-app. Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, is er ook een prikkelarme versie.

Ster advertentie
Ster advertentie