Buitenland
NOS

China en Georgië halen banden aan: 'China wil een nieuwe zijderoute aanleggen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China en Georgië halen banden aan: 'China wil een nieuwe zijderoute aanleggen'

China en Georgië hebben de banden aangehaald: ze hebben een strategisch partnerschap ondertekend. Dat betekent dat de intensiever handel gaan drijven, maar sowieso ook nauwer samenwerken op het wereldtoneel.

China en Georgië halen banden aan

Video niet beschikbaar

"Het is het logische vervolg op een relatie die ze al heel lang hebben. China was eigenlijk al meteen na de onafhankelijkheid van Georgië actief in het land", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat heeft lang op een laag pitje gestaan, maar zeker de laatste jaren is dat enorm snel toegenomen."

Banden aangehaald

Georgië ligt tussen Rusland en Turkije in, een belangrijke positie. "We weten dat China al jarenlang bezig is met een belt and road initiatief. Een nieuwe zijderoute, een route die China moet verbinden door Eurazië met Europese markten. Het wordt gezien als een instrument van de Chinese expansie en Georgië ligt daar heel strategisch gelegen, halverwege tussen Europa en Azië."

Handel tussen de landen

"De handel tussen de landen is niet in balans", vertelt Groot Koerkamp. "Chinese consumptie goederen en technologie gaan naar Georgië toe. Van Georgië gaan er vooral grondstoffen, zoals koper, naar China." Volgens hem zit het belang vooral in de Chinese investeringen in de Georgische infrastructuur. "Om die nieuwe zijderoute verder in te vullen, zijn allerlei verschillende investeringen nodig. Allerlei nieuwe gewone wegen waar China actief aan bijdraagt. Ook wordt gekeken naar de ontwikkeling van nieuwe Zwarte Zeehavens. Een van de grote pluspunten van Georgië is dat het aan de Zwarte Zee ligt."

Internationaal

De twee landen zouden ook meer internationaal gaan samenwerken. Wat het concreet betekent, is niet helemaal duidelijk, vertelt Groot Koerkamp. "Wat je in ieder geval ziet, is dat ze elkaar met fluwelen handschoenen aanpakken. China erkent de territoriale integriteit van Georgië erkent, dat is voor het land heel belangrijk. Twee regio’s van Georgië staan onder Russische invloed, ze hebben formeel de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat is alleen erkend door Rusland en wat andere kleine landjes. Niet door China en dat is voor Georgië erg belangrijk. Georgië heeft gezegd dat het de territoriale integriteit van China erkend. Van één China, waarbij in principe ook Taiwan toebehoort. Dat zijn op het internationale vlak de belangrijkste uitspraken tot nu toe."

RJN georgie n china

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie