Buitenland
VPRO

In Marokko laten ze de Big Mac voorlopig links liggen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Marokko laten ze de Big Mac voorlopig links liggen

In Marokko verkoopt fastfoodketen McDonalds steeds minder kipnuggets en milshakes, en dat heeft alles te maken met de oorlog in Gaza, vertelt Marokko-correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Gratis maaltijden aan Israëlische soldaten

Aan het begin van de oorlog deelden de McDonalds-restaurants in Israël duidzenen gratis maaltijden uit aan soldaten van het Israëlische leger, tot woede van veel Marokkanen. "Mensen hier hebben dat gezien, en zeggen dat het bedrijf daarmee de bombardementen op Palestijnse burgers in Gaza steunt", vertelt Jadir.

Volgens de correspondent worden er inmiddels verschillende westerse ketens geboycot. "Om dit tegen te gaan bieden die bedrijven bijvoorbeeld op een populaire bestelapp gratis levering aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Damage control

Inmiddels is er op sociale media in een video gereageerd door de Marokkaanse McDonaldsvestigingen. Het bedrijf stelt daarin 'honderd procent Marokkaans' te zijn, en hun hart zou uitgaan naar het lot van de inwoners in Gaza. "Ook beweren ze dat, als het beleid het zou toelaten, ze ook de Gazanen zouden helpen", vertelt Jadir.

Maar het is maar de vraag of na deze video de restaurants weer vol zullen lopen. "McDonalds was altijd enorm populair in Marokko, en nu hoor je veel mensen zeggen: waarom zouden we er eigenlijk überhaupt naartoe gaan? Onze Marokkaanse keuken is de beste van de wereld."

Economische oorlogvoering Israël & Oekraïne onder druk om te praten met Moskou - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie