Buitenland
VPRO

Israël en Palestijnse strijdgroepen maken zich op voor lange stadsoorlog

foto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël en Palestijnse strijdgroepen maken zich op voor lange stadsoorlog

De strijd gaat zijn vijfde dag in, en Israël zegt 'de rug van Hamas te willen breken' na de bloedbad van afgelopen weekend. Met de massale mobilisatie aan Israëlische kant lijkt alles erop te wijzen dat een grondoffensief aanstaande is. VRT-journalist en defensie-expert Jens Franssen vertelt in Bureau Buitenland dat tijd in het voordeel is van Israël. "Eerst moeten zaken op orde worden gebracht."

Video niet beschikbaar

Het Israëlische grondoffensief

Er wordt veel gespeculeerd over wanneer Israël zijn grondoffensief zal beginnen. VRT-journalist en defensie-expert Jens Franssen gaat ervan uit dat er nu militaire plannen worden gesmeed om een operatie te beginnen. "Israël heeft besloten om Hamas op te zoeken", zegt hij. Ook denkt de journalist dat het land bezig is met het voorbereiden van het toekomstige slagveld. Want Israël doet een oproep aan burgers om de plekken te verlaten waar eventueel gevochten zal worden, legt de defensie-expert uit. Al kunnen burgers Gaza voorlopig niet uit.

"De Israëlische veiligheidsdienst heeft kolossaal gefaald", zegt de Belgische journalist. Volgens hem was Israël niet voldoende op de hoogte van de signalen over de aanval van Hamas. Er wordt gespeculeerd dat het offensief binnen afzienbare tijd zal beginnen, maar Franssen weet niet of dat wel het geval is. Hij denkt dat de factor tijd in het belang is van Israël. "Israël hoeft niet binnen een dag of twee de gevechten te beginnen. Dit is niet zoals de Jom Kippoer-oorlog, waarbij het voortbestaan van de Israëlische staat in gevaar was. Israël kan de tijd nemen voor zijn plannen."

Aan de andere kant betwijfelt arabist Leo Kwarten hoelang Israël zich niks kan aantrekken van de mening van de wereld over hun tegenreactie. Bij de vele bombardementen vallen burgerslachtoffers, wat tot verontwaardiging leidt bij de internationale gemeenschap.

Strategisch doel

Het zal een ander soort gevechten zijn dan we in Oekraïne zien, zegt Jens Franssen. "Dit wordt een oorlog waarin de partijen dichter op elkaar strijden. Soms zal er gevochten worden in wijken of zelfs in appartementen", zegt de journalist. Hij legt uit dat deze strijd voornamelijk in stedelijke gebieden zal worden uitgevochten. Er zullen middelen worden gebruikt als hinderlagen, tunnels, lucht- en zee-aanvallen. "Maar voor alle duidelijkheid: dit wordt een hele complexe operatie, draaiboeken lagen er al, maar die moeten eerst geüpdatet worden", aldus de defensie-expert.

De journalist denkt dat het Israëlisch leger nu de motivatie heeft om de volledige Hamasstructuren te ontmantelen. "Daarvoor is het bereid een hoge prijs te betalen." Daarnaast voelt Israël nu het momentum en de internationale steun om door te zetten.

Is Hamas klaar voor zo’n oorlog?

Als je kijkt naar het grondgebied dat Hamas controleert en hun financiële mogelijkheden, is het militair gezien geen partij voor het grote Israëlisch leger, zegt Franssen. "Maar dat betekent niet dat een kleine guerrillagroep niet kan winnen van een groot leger." Arabist Leo Kwarten vult aan dat Hamas dit al langere tijd plant en dus heel goed voorbereid is. "Ze denken net als een schaker twee tot drie stappen vooruit." Het gevaar voor Hamas, legt Franssen uit, is dat Israël zal proberen Gaza in stukken op te breken. Dan is het risico dat Hamas omsingeld wordt.

Strijd op verschillende fronten

Israël houdt rekening met een tweede front bij de noordelijke grens van het land, waar Hezbollah zit, volgens de VRT-journalist. "De vraag is in hoeverre Hezbollah zich wil mengen in deze strijd. Het is voor hen de vraag wat er te winnen is." Volgens de kenner kan Israël de strijd op twee fronten zeker aan wat betreft de grootte van het leger.

"Daarnaast hebben de Verenigde staten twee vliegdekschepen naar het oosten van de Middellandse Zee gestuurd." Dit is volgens de Belgische journalist ook een waarschuwing voor andere partijen in de buurlanden. Die twee schepen vervoeren namelijk ongeveer zoveel vliegtuigen als de Belgische en Nederlandse luchtmacht bij elkaar opgeteld tot hun beschikking hebben.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie