Buitenland

Rusland-Oekraïne in halve finale EK zaalvoetbal in Ziggo Dome: sporthystoricus blikt terug op 'beladen' wedstrijden

AVROTROS
foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland-Oekraïne in halve finale EK zaalvoetbal in Ziggo Dome: sporthystoricus blikt terug op 'beladen' wedstrijden

Op het EK zaalvoetbal in Amsterdam staan vanmiddag Rusland en Oekraïne tegenover elkaar in de halve finale. Door de spanningen tussen de landen een beladen wedstrijd. Sporthystoricus Jurryt van de Vooren neemt je mee terug naar andere zogenoemde beladen wedstrijden.

Sporthystoricus Jurryt van de Vooren over beladen sportwedstrijden

Voor ons Nederlanders voelt Nederland Duitsland soms al 'beladen', maar dat is zeker niet de eerste wedstrijd waar sporthystoricus Van de Vooren meteen aan denkt. Want in 1956, de Olympische Spelen in Melbourne, was er een waterpolowedstrijd die eindigde in een bloedbad.

Bloedbad

Vlak voor de Olympische Spelen in 1956, viel Rusland Budapest binnen op het moment dat de Hongaren al in Melbourne waren. De Russen deden dit om een einde te maken aan de Hongaarse Opstand.

Het Hongaarse team zag vlak voor een wedstrijd tegen de Sovjetunie, via de televisie, dat de Russen hun land binnen vielen. "Dat zorgde ervoor dat de spanningen dus hoog opliepen en de wedstrijd dus letterlijk veranderde in een bloedbad", vertelt Van de Vooren. De Hongaren wilde namelijk zo graag revanche nemen op de mislukte opstand. Onderwater werd meer gevochten dan dat er werd gespeeld met de bal. Het water kleurde rood van bloed.

Worstelen

"Sportevenementen worden soms ook gebruikt om landen dichter bij elkaar te brengen", zegt Van de Vooren. Een goed voorbeeld hiervan is het mogelijk verdwijnen van het worstelen. Dit is een sport die populair is in Verenigde Staten, Rusland, Iran, Turkije en Griekenland.

"Als je deze landen bij elkaar in een kamer plaatst, is het geheid oorlog", zegt Van de Vooren. Echter hebben zij met hun vijven besloten om een verklaring te tekenen om te zorgen dat worstelen op de Olympische agenda zou blijven staan.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie