Buitenland
NOS

Klimaattop Egypte: wat kunnen we verwachten?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaattop Egypte: wat kunnen we verwachten?

De hele wereld kijkt de komende twee weken naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh, waar de 27e VN-klimaattop is begonnen. Vertegenwoordigers van zo'n 200 landen bespreken hoe de opwarming van de aarde kan worden afgeremd. Klimaatredacteur Heleen Ekker blikte in NOS Met het Oog op Morgen vooruit op de top.

Klimaattop Sharm-el-Sheikh: wat kunnen we verwachten?

De verwachtingen voor de conferentie zijn laag, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne en het conflict tussen de VS en China over Taiwan. Toch kan de top weldegelijk iets opleveren, zegt Ekker. "De mensen die naar de top toe komen zijn zeer gemotiveerd. Zij hebben zich goed in de materie verdiept en zien hoe urgent het probleem is. Ze willen alles op alles zetten om resultaat te boeken."

Arme landen

Het draait deze top onder meer om het compenseren van arme landen. "Het gaat dan om wat ook wel ‘loss and damage’ genoemd wordt", legt Ekker uit. "Dat wil zeggen dat vooral arme landen, die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, het meest kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld voor weersextremen." Ekker vertelt dat arme landen daarom geld willen zien.

foto: EPA

Voorzitter Sameh Shoukry vandaag tijdens de opening van de klimaattop

China

Veel ogen zijn gericht op China, dat juist zorgt voor meer uitstoot, in plaats van minder. "Dat is eigenlijk elke top wel een thema. Iedereen realiseert zich: zonder China kan het klimaatprobleem niet opgelost worden, daarvoor is de Chinese uitstoot veel te hoog. Maar China zegt: die uitstoot is nou eenmaal nodig voor onze economie."

Tegelijkertijd is China ook wel bezig met verduurzamen, zegt Ekker erbij. "Naast de inzet van kolencentrales investeert het land veel in elektrische auto’s en allerlei duurzame energiebronnen."

Ster advertentie
Ster advertentie