Buitenland
VPRO

Cultureel erfgoed is doelwit in Oekraïne: 'Ook dat kan een middel zijn om de bevolking te laten knakken'

foto: AFPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cultureel erfgoed is doelwit in Oekraïne: 'Ook dat kan een middel zijn om de bevolking te laten knakken'

De meeste burgers die schuilden in het gebombardeerde theater in de Oekraïense stad Marioepol lijken de aanval te hebben overleefd. Maar het theater zelf is ernstig beschadigd, en ook de vernietiging van zo’n historisch gebouw kan diepe wonden slaan in de Oekraïense maatschappij. En daar lijken de Russen op uit te zijn.

Ook cultureel erfgoed is doelwit in de oorlog

"Ik kan geen strategisch doel bedenken voor het bombarderen van dit theater, behalve het zaaien van angst en verderf", vertelt Fulco Treffers, docent aan de School voor Architectuur in de zwaar getroffen stad Kharkiv. "De vernietiging van zo’n symbolisch gebouw in de stad betekent veel voor de inwoners van Marioepol. Een straat kun je opnieuw opbouwen en een boom groeit weer terug, maar met het bombarderen van zo’n gebouw ontneem je de stad haar identiteit. Dat heelt heel moeilijk."

foto: ANP

De vernietiging van cultureel erfgoed lijkt een bewuste strategie te zijn van het Russische leger. "Gebouwen als dit theater zijn symbolen van lokale trots”, vertelt Treffers. “Ze staan voor hoop, vooruitgang, cultuur of onderwijs. Door die in de as te leggen proberen ze de bevolking te knakken."

"Afgelopen december werd ik door een kennis nog apetrots rondgeleid door Marioepol, nu kan hij nog maar één ding zeggen over zijn stad: 'het is voorbij.'"

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie