Buitenland
NOS

VN-vredesmissie Mali stopt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-vredesmissie Mali stopt

De VN-missie in Mali gaat stoppen. Mali wil de MINUSMA-vredesmacht van 13.000 man weghebben. Veel landen in West-Afrika, en in het Westen, maken zich grote zorgen over het vertrek van de VN-vredesmacht. Het zou jihadisten van Al Qaeda en IS in de kaart kunnen spelen. Luitenant-generaal Kees Matthijssen gaf tot voor kort leiding aan de militaire tak van de VN-missie in Mali. Hij vertelt erover in het Radio 1 Journaal. Ook Mirjam de Bruijn, Mali-deskundige en hoogleraar Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden, is te gast.

Video niet beschikbaar

"Het is voor mij een grote verassing dat de MINUSMA-vredesmacht weg moet. Wat er precies onderligt weet ik niet zeker. Toen ik wegging uit Mali werd nog gezegd dat we moesten blijven. Dus er is iets gebeurd waardoor ze toch van gedachte zijn veranderd."

VN Veiligheidsraad


Hoe snel de VN-troepen zullen vertrekken uit Mali is nog niet duidelijk. Een voorlopige versie van een nieuwe VN-resolutie, waar vrijdag over wordt gestemd in de Veiligheidsraad, geeft de vredesmacht tot het einde van dit jaar om het land te verlaten.

Het liep al vaker niet lekker tussen de Malinese regering en de VN Missie. "De Malinese regering wil graag gerespecteerd worden daar zijn ze heel strikt in," zegt Matthijssen, "Er is al eerder een escalatie met Frankrijk geweest, waardoor het land moest vertrekken."

De laatste jaren werd het door oplopende conflicten met het militaire regime in Mali steeds moelijker opereren voor de vredesmacht. Toch was de stellingname van minister van Buitenlandse Zaken Abdoulaye Diop vorige week relatief abrupt. Als het aan de minister ligt, moeten de de ruim 13.000 VN-troepen die nog in het land aanwezig zijn zo snel mogelijk vertrekken.

Mensenrechtenschending

Volgens Mirjam de Bruijn heeft de missie niet het beoogde doel behaald. "De Malinese overheid vindt dat de slagkracht van de missie niet voldoende is. Ik denk ook dat ze zich ontdoen van pottenkijkers. De MINUSMA-missie was ook heel belangrijk om onderzoek te doen naar de mensenrechtensituatie."

De regering van Mali kiest ervoor om vanaf nu alleen nog samen te werken met het Russische huurlingenleger Wagner. Men wil een hardere aanpak van jihadisten in het land en ziet Wagner daarom als een beter alternatief voor de VN-troepen.

De Wagner-strijders treden niet alleen hard op tegen terroristen, maar ook tegen burgers. In maart werden in het dorp Moura vorig jaar 500 burgers gedood, onder meer bij beschietingen van een lokale markt. Volgens een rapport van de VN waren het Malinese leger en een groep "bewapende witte mannen" bij het incident betrokken.

VN-vredesmissie Mali stopt

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie