Buitenland
NOS

VN-secretaris-generaal komt vandaag met kritisch rapport over vredesmissie Mali

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-secretaris-generaal komt vandaag met kritisch rapport over vredesmissie Mali

Vandaag komt Secretaris-generaal van de VN António Guterres met een kritisch rapport over de vredesmissie in Mali. Sinds 2013 zijn VN-soldaten onder de naam Minusma actief in het land. Mali wordt geteisterd door jihadisme. Bij aanslagen en ander geweld kwamen tot nu toe zeker 10.000 mensen om het leven.

Kritisch rapport over vredesmissie Mali komt vandaag uit

“Minusma is een vredesmissie met als doel om het land veiliger te maken en stabiliteit te brengen”, vertelt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. “Dat doen ze met militaire steun, maar ook met politieke ondersteuning. Het land kampt nu al tien jaar met een groot veiligheidsprobleem.”

Mali

“In grote delen van het land zitten jihadistische terreurgroepen die aanslagen plegen. Enorm veel mensen zijn uit hun huizen en dorpen gedreven. Er is veel radicalisering onder jongeren en daar probeert de VN samen met het Malinese leger, en tot voor kort andere buitenlandse troepen, iets aan te doen. Nederland heeft ook aan deze missie bijgedragen tot 2019. Maar overweegt om weer die kant op te gaan, want er zijn veel problemen.”

Rapport

“Vandaag wordt het rapport samen met een brief overhandigd aan de voorzitter van de veiligheidsraad. De timing is belangrijk, want deze maand wordt ook besloten over een verlenging van het mandaat van Minusma. Er zijn een aantal grote problemen die er spelen.”

“Er zijn de laatste tijd steeds meer mensenrechtenschendingen. Zowel door de jihadisten als het Malinese leger. Het leger had vanuit de overheid de opdracht gekregen meer proactief jihadisten op te sporen en uit te schakelen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat daar ook veel onschuldige burgers slachtoffer van worden. Met het Malinese leger werkt Minusma af en toe wel samen. Voor de blauwhelmen van Minsuma is het ook lastig samen werken met de militaire regering in Mali. Minusma mag van hen niet zomaar vliegen, ze moeten overal toestemming voor vragen en worden weggehouden uit bepaalde delen van het land. Het wordt heel lastig gemaakt om onderzoek te doen naar omstreden gebeurtenissen, zoals aanvallen van het Malinese leger.”

Consequenties

“Wat je ziet, is dat meerdere landen zoiets hebben van: ja, ik stop ermee. We kunnen niet meer goed werken in dit land. Frankrijk, wat een eigen militaire missie had, stopt er deze zomer mee. Dat is eerder dan aanvankelijk gepland. Het vloeit voort uit de ruzie die het regime heeft met Frankrijk. Wat er ook nog eens bij komt kijken, is dat er ook Russische huurlingen zijn in Mali. Daar zijn internationale partners ook niet blij mee. Ook de EU-taskforce is opgedoekt. Sommige landen overwegen om uit Minusma te stappen. Benin heeft aangegeven hun troepen terug te trekken.”

Burgers

“Ik was een aantal maanden geleden in Mali en heb toen gevraagd aan mensen wat het zou betekenen als Minusma afgebouwd zou worden. Ik kreeg verschillende reacties. Mensen uit het centrale en noordelijke deel van het land, waar het heel onveilig is, maken zich veel zorgen. Iemand vertelde mij zelf: als dat gebeurt, dan is het afgelopen. Aan de andere kant sprak ik ook mensen, ook politici, die iets hadden van: ja wat hebben we nu gehad aan die VN-vredesmissie. Ze zitten er nu al tien jaar, en het is onveiliger dan eerst. Wat hun betreft moet het Malinese leger een grotere rol gaan spelen. Internationale troepen hebben te weinig opgeleverd, vinden ze.”

RJN vredesmissie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie