Binnenland

Mali ontkent akkoord met Nederland

foto: Beeld: Minusmafoto: Beeld: Minusma
  1. Nieuwschevron right
  2. Mali ontkent akkoord met Nederland

[VPRO] Mali ontkent dat er een migratie-akkoord is getekend met de Europese Unie. Dat zegt de Malinese minister van buitenlandse zaken vrijdag in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

'Wij waren verrast kennis te nemen dat er een akkoord zou zijn ondertekend. Daar ligt een probleem, want dat is helemaal niet gebeurd. Er is wel een discussie geweest, maar we kunnen niet zeggen dat er een specifiek akkoord is getekend', zegt Abdoulaye Diop, minister van Buitenlandse Zaken van Mali in Bureau Buitenland op NPO Radio 1.


Minister Koenders van Buitenlands Zaken meldde zondag dat hij in opdracht van de Europese Unie een akkoord had gesloten met het Afrikaanse land Mali dat de terugkeer van Malinese migranten uit Europa zou moeten bevorderen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland publiceerde diezelfde dag een nieuwsbericht
dat veelvuldig werd overgenomen door Nederlandse en internationale media.
Vandaag weerspreekt de regering van Mali dit: Van de kant van de regering van Mali verwerpen wij deze verklaring volledig”, zegt minister Diop op NPO Radio 1. “Want er is geen akkoord getekend over de terugkeer van migranten. Er is weliswaar een gezamenlijke verklaring getekend, maar wat wij nu lezen weerspiegelt niet de punten zoals die zijn besproken.”
Minister Diop zegt tegen Bureau Buitenland dat hij van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat het bericht wordt aangepast: Het is belangrijk dat deze informatie wordt gecorrigeerd. Want het reflecteert absoluut niet de realiteit en zorgt voor verwarring.”
Migratiegezant Bram van Ojik - die zondag met minister Koenders meereisde - zegt in een reactie in Bureau Buitenland dat het "inderdaad niet gaat om een akkoord in juridische zin." "Er is in Bamako geen akkoord getekend, maar een gezamenlijk communiqué met een aantal afspraken die we in gezamenlijkheid gaan aanpakken. Onder meer over mensensmokkel en terugkeer."
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini kondigde op NPO Radio 1 aan dat zij vragen gaat stellen over deze kwestie aan Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini
Ster advertentie
Ster advertentie