Buitenland
NOS

Duitsland sluit grenzen met Tirol en Tsjechië

foto: EXPA/JFKfoto: EXPA/JFK
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland sluit grenzen met Tirol en Tsjechië

Komende nacht gaan de Duitse grenzen met de Oostenrijkse regio Tirol en met Tsjechië dicht vanwege het coronavirus.

De Duitsers maken zich grote zorgen omdat er in Tirol een uitbraak is van de Zuid-Afrikaanse corona-variant. En in Tsjechië zijn steeds meer besmettingen met de Britse variant. Zowel voor het wegverkeer als het treinverkeer gelden strenge regels, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in het NOS Radio 1 Journaal: "In principe mag niemand het land in. Alleen voor het goederenverkeer, grenswerkers die in de zorg werken en mensen die op doorreis zijn. Zij moeten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is. En Duitse inwoners mogen erdoor, maar moeten wel meteen in quarantaine."

"Dat levert de nodige problemen op voor grenswerkers. En ook het vrachtverkeer wordt gecontroleerd, dus er worden lange files verwacht", zegt Hulsbeek. Duitsland neemt deze strenge maatregelen omdat het aantal besmettingen in de buurlanden flink toeneemt, terwijl het in Duitsland relatief meevalt. "Dus daar zijn veel zorgen over, vooral omdat het mutaties betreft in Tsjechië en Tirol."

Gezamenlijke aanpak

Tot nu toe neemt ieder EU-land eigen maatregelen als het gaat om het corona-virus. De Europese commissie beoordeelt wel alle corona-maatregelen, maar heeft geen bevoegdheid om in te grijpen. Zo vroeg de commissie aan Duitsland om een uitzondering te maken voor de grenswerkers, maar dat advies legt Duitsland naast zich neer. "Vanuit Duitsland is dat beleid uit te leggen, de toename van het aantal infecties is daar nu tien keer zo laag", zegt veld-epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Baidjoe draagt dit echter niet bij aan een effectieve bestrijding: "Wat we nodig hebben vanuit Europa is een gezamenlijke aanpak. Anders blijft het risico dat buurlanden het beter of slechter doen en er dus grenzen dicht moeten. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat bij een gezamenlijk beleid de lockdown korter kan duren." Baidjoe adviseert dan ook om het beleid zo snel mogelijk te gaan afstemmen met in ieder geval de buurlanden.

RJN Tirol en Tjechië vrezen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie