Buitenland
EO

Hoogleraar politieke economie: 'Chaos Groot-Brittannië is waarschuwing voor andere landen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar politieke economie: 'Chaos Groot-Brittannië is waarschuwing voor andere landen'

De politieke en economische chaos waar Groot-Brittannië in is beland, kan een waarschuwing zijn voor andere landen. Dat zegt hoogleraar politieke economie Jakob de Haan in Geld of je Leven. Hij reageert in het programma op het aftreden van premier Truss, dat volgens De Haan niet alleen geweten kan worden aan haar beleid. "Er was al wel meer aan de hand met de Britse economie."

Video niet beschikbaar

Het vertrek van Truss komt donderdag niet onverwacht. Al weken was er keiharde kritiek op haar beleid. Met name de belastingverlaging die ze had voorgesteld voor de hoogste inkomens viel slecht. Zelfs de Bank of England uitte forse kritiek op haar plannen.

Dat haar plannen zo slecht vielen, is volgens De Haan goed verklaarbaar. "Wat gebeurt er als je op grote schaal de belasting voor de rijken gaat verlagen als er al sprake is van inflatie? Dan geef je de economie een enorme oppepper waardoor de inflatie alleen maar opgejaagd wordt. Dat staat haaks op het beleid waar de Bank of England voor staat. In dat kader was alle kritiek op deze plannen wel logisch."

Waarschuwing

Is de chaos die in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan een waarschuwing voor andere landen? De Haan denkt van wel. "Het toont aan dat je voorzichtig moet zijn met je begrotingsbeleid. Vaar een koers waarmee je begrotingstekorten niet oneindig op laat lopen. Als je met geld gaat smijten zonder dat daar dekking voor is, kunnen dit de gevolgen zijn."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie