Buitenland
NOS

Tanzaniet: de edelsteen die miljoenen waard is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tanzaniet: de edelsteen die miljoenen waard is

Een Tanzaniaanse mijnwerker, Saniniu Laizer, doet een bijzondere vondst: hij vindt twee stukken Tanzaniet. Een zeldzame edelsteensoort ter grootte van een melkpak die hem maar liefst drie miljoen euro oplevert. De steen is alleen in een specifiek gebied van Tanzania te vinden op meer dan 200 meter diepte. En dat is zeer bijzonder, vertelt journalist Lisa Develtere in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Zelf ging ze vijf jaar geleden naar de mijnen toe. “Soms noemen ze dit gebied het Wilde Westen van Tanzania. Maar het viel best mee.” Ongure types kwam Develtere niet meer tegen. “Sinds er meer overheidsregulering is, zijn het eerlijkere bedrijven die er graven.”

Dat graven gaat niet zomaar. Je moet minstens 200 meter de grond in voor je een kans hebt om de steen te vinden. “Kleine bedrijven zoeken soms jaren naar een ader, maar vinden die niet.” Maar een man is het dus gelukt, en die is gelijk binnen.

“Zijn plan is om het geld terug te geven aan de gemeenschap, door bijvoorbeeld een school te bouwen.” In Tanzania is dat gebruikelijk, legt Develtere uit. “De overheid probeert te stimuleren dat geld in Tanzania uitgegeven wordt, want het is nog altijd een vrij arm land.”

Zwaar werk

Het werk in de mijnen is ook niet makkelijk. In de diepte scheppen mijnwerkers puin wat mechanisch wordt opgehaald naar boven. In het geval van de huidige grootverdiener wordt betaald in eten, niet in loon.

“Daar kiezen ze ook zelf voor. Als je wel in geld betaald krijgt, is de controle vaak strenger. Bij een kleiner bedrijf waar ze in eten handelen, is de kans groter dat je zelf een klein steentje mee kan smokkelen.”

Het meeste werk is inmiddels mechanisch, maar toch blijven mijnwerkers nodig voor bepaalde taken. “Allemaal hopen ze in één klap rijk te worden.”

Edelsteen met waarde van 3 miljoen opgegraven in Tanzania

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie