Buitenland
NOS

Rutte na vijf jaar weer in China: 'ASML zal ongetwijfeld ter sprake komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte na vijf jaar weer in China: 'ASML zal ongetwijfeld ter sprake komen'

Demissionair premier Rutte is voor het eerst in vijf jaar weer in China. In tegenstelling tot de vorige keer, zijn er nu spanningen over chipmachinefabrikant ASML, maar ook over Taiwan en Oekraïne. Rutte praat er later vandaag over met de Chinese president Xi Jinping.

"Het zal vast en zeker gaan over ASML. Dat is voor China een heel belangrijk punt en dan gaat het vooral om de onderhoudscontracten. Mogen die wel of niet verlengd worden? Amerika wil liever van niet", weet correspondent Garrie van Pinxteren.

"Daar is nog geen besluit over genomen, maar als die onderhoudscontracten niet worden verlengd, dan worden die machines veel minder bruikbaar. Een beetje waardeloos. Dus daar zal ook de Chinese kant zeker over willen praten. Het zal me heel verbazen als dat niet ter sprake zou komen."

Programma

"Rutte is nu aan het wandelen door een oud deel van Peking om daar met een aantal kleine Chinese ondernemers te spreken. Dan staan vanmiddag de echt belangrijkere ontmoetingen op het programma, met zowel Xi Jinping als de premier Li Qiang.

"Ze zullen het ongetwijfeld hebben over ASML, maar ook over Oekraïne, over Taiwan en over de handel", aldus Van Pinxteren.

NOS Radio 1 Journaal 27 maart 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie