Buitenland
NOS

Wat drijft de boeren die nu protesteren in Europa?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat drijft de boeren die nu protesteren in Europa?

Boze boeren uit verschillende Europese landen zijn de laatste tijd in actie gekomen. Dick Veerman is hoofdredacteur van nieuws- en discussieplatform Foodlog en vertelt over de protesten in NOS Met het Oog op Morgen.

Gemene deler

In Frankrijk, in Duitsland, in Hongarije, Polen en Roemenië protesteerden boeren. Ook in Zuid-Europa is er de nodige onrust bij agrarische ondernemers. Bij de EU in Brussel, waar een top van regeringsleiders plaatsvindt, gooiden boeren met eieren en vuurwerk en staken autobanden in brand.

"Het zijn allemaal druppeltjes als het ware die overlopen in verschillende landen", vertelt Veerman. "De gemene deler dat is een landbouwbeleid dat eigenlijk niet meer deugt. We hebben ooit een landbouwbeleid opgezet dat de boel structureerde, er zijn een heleboel boeren die leveren aan verwerkers en aan supermarkten. Die markt, die klopt gewoon niet meer en dat komt er op verschillende plekken in Europa op verschillende manieren uit."

Veerman ziet dat boeren allemaal voor hun eigen bestaan vechten en de solidariteit soms uitblijft. "Al die groepen staan steeds tegen mekaar op en dat zie je ook in andere landen. Daar heb je allemaal die onderlinge strijd. Maar niettemin ze weten wel allemaal dat systeem uiteindelijk klapt."

Protesten in Nederland

Ook op verschillende plekken in Nederland waren gisteravond boerenacties. Zo stonden op de Dam in Amsterdam zo'n vijftien tractoren. Bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem kwamen tientallen boeren samen. Verderop op de Markt in het centrum stonden zo'n 120 landbouwvoertuigen. Ook in Woerden en Groningen hadden boeren zich verzameld.

Boeren in actie in meerdere Europese landen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie