Binnenland
KRO-NCRV

'Boeren willen verduurzamen, maar je moet ze wel de kans geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boeren willen verduurzamen, maar je moet ze wel de kans geven'

Door protestacties van Belgische boeren zit de grens op veel punten potdicht. De Vlamingen protesteren omdat volgens hen hun werk niet rendabel is. Hebben ze daar een punt? "Boeren voelen zich uit steeds meer kanten in de hoek gedreven", zegt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Europa moet niet bezwijken voor de boerendruk'

Volgens De Snoo voelen boeren in heel Europa zich bedreigd in hun bestaanszekerheid. "De overheid, bedrijven en de samenleving worden kritischer", aldus de Snoo. "Maar het is niet zo dat boeren niet willen verduurzamen. Maar het moet hen wel mogelijk gemaakt worden, en dat gevoel hebben ze niet."

'Wij willen bewegen'

Dat onderschrijft boerin Suzanne Reusink: "Er moet een eerlijke verdeling komen en vooral perspectief. Ik weet niet waar ik de komende jaren met mijn bedrijf naartoe moet werken", legt ze uit. Ook zij ziet dat haar beroepsgroep wel degelijk wil meerwerken om duurzamer te werk te gaan. "Wij moeten wel bewegen, wij zijn de eersten die te maken krijgen met klimaatverandering", stelt Reusink.

Ze trekt een parallel met hoe particulieren verduurzamen: "We kunnen wel zeggen: u moet allemaal meer zonnepanelen leggen. Maar daar heb je maar niet zomaar geld voor, dat geldt voor ons hetzelfde."

Volgens de boerin ligt de oplossing in een eerlijke prijs voor hun producten en meer perspectief vanuit de politiek.

Landschapsbeheer

Volgens Louise Vet, hoogleraar ecologie, moeten we als land overstappen op een ander grondgebruik. "We zien ook bij boeren dat ze het begrijpen", aldus Vet. Zij stelt dat de overheid boeren moet gaan betalen voor landschapsbeheer. "Je moet ze de kans geven om die verandering te maken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie