Buitenland
NOS

Boeren leggen Brussel plat tijdens Europese top: 'Hele plein staat vol met tractoren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren leggen Brussel plat tijdens Europese top: 'Hele plein staat vol met tractoren'

In Brussel komen de EU-leiders bij elkaar om te praten over de financiële hulp aan Oekraïne. Ondertussen proberen Belgische boeren de hoofdstad plat te leggen. Zij voeren actie uit onvrede over het Europese landbouwbeleid.

"Gisteravond zijn al heel veel tractoren de stad binnengereden", zegt verslaggever Jozephine Trehy vanuit Brussel in het NOS Radio 1 Journaal. "Het hele Luxemburgplein staat vol met tractoren en er wordt in het midden ook een groot vuur gemaakt. Toen ik hier vroeg in de ochtend langsliep sliep iedereen nog. Nu wordt er druk getoeterd, mensen worden dus langzaam wakker."

Regelneverij

Eén van die boeren die inmiddels wakker is, is boer Bart. "Ik heb een uurtje of twee kunnen slapen", vertelt hij in gesprek met Trehy. "Gisterenavond zijn wij tussen 10.00 en 11.00 uur met een delegatie van ongeveer 50 tractoren aangekomen. Wij zijn hier eigenlijk vooral voor de regelneverij die er vandaag leeft vanuit Europa."

Volgens boer Bart komen er veel regels van vergroening op de boeren af. "Dat maakt het voor ons wel heel ingewikkeld." Vorige week is in Vlaanderen, net als in Nederland, een stikstofakkoord aangenomen. "Het kost allemaal heel veel geld om die transities te maken in dat klimaatbeleid, ook in Vlaanderen. Die gaan wel voor een groot stuk vergoed worden."

Toch brengt het een hoop onzekerheid met zich mee, legt boer Bart uit. "Het zijn verschillende eisen die Europa ons oplegt. Dan gaat het niet alleen over klimaat, maar ook dierenwelzijn en milieu. Er zijn zoveel regeltjes dat het wel heel moeilijk wordt als agrarisch ondernemer om dat allemaal nog op een rijtje te kunnen zetten."

Openbaar vervoer

De boeren hopen hierover in gesprek te kunnen gaan met Europese ministers. Ondertussen moet de Belgische hoofdstad rekening houden met de nodige hinder. "De politie waarschuwt iedereen om met het openbaar vervoer naar Brussel te komen door deze boerenactie", zegt Trehy. "Zo is de stad, zeker de Europese wijk, hermetisch afgesloten vanwege die EU-top hier een stukje verderop."

Hoe manifesteren de boerenprotesten zich in Brussel?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie