Buitenland
BNNVARA

Xi Jinping ontmoet Poetin, wat wordt er besproken?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Xi Jinping ontmoet Poetin, wat wordt er besproken?

Ruim een half jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ontmoet de Chinese leider Xi Jinping de Russische president Poetin. Die ontmoeting vindt plaats op donderdag 15 september in Oezbekistan. Nu de Russische relaties met het Westen door de oorlog op een dieptepunt beland zijn, moet Poetin het diplomatieke heil anders zoeken. In Vroeg! sprak China-expert Frank Pieke over deze ingewikkelde geopolitieke relatie en welke belangen er spelen.

15-09 Hoe Rusland steeds meer richting Azië trekt - Vroeg!

Poetin en Xi zien elkaar op de bijeenkomst van de Shanghai Cooperation Organisation, waar onder andere ook de leiders van India en Pakistan aanwezig zijn. De vorige ontmoeting tussen de Poetin en Xi Jinping was drie dagen voor de invasie, tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in China.

Bijzondere sfeer

"De sfeer zal vandaag ongetwijfeld hartelijk aan de buitenkant zijn, maar binnenskamers zullen er zeker harde noten worden gekraakt", verwacht Pieke, "de landen lopen lang niet altijd synchroon als het gaat om heel veel zaken, waaronder Oekraïne. Ook vermoed ik dat er nog wat verbolgenheid is dat Poetin China niet heeft ingelicht over de inval."

'Verstandshuwelijk met toekomst'

De twee landen hebben al lang een ingewikkelde relatie, ziet Pieke. Hij komt al decennia in China. "Ten tijde van de Sovjet-Unie en in de jaren daarna is de relatie tussen Rusland en China vaak gezien als een 'verstandshuwelijk met toekomst', maar gezien de spanningen denk ik niet dat dat de werkelijkheid eer aan doet", denkt Pieke. Hij verwacht dat China het meeste belang heeft bij een verzwakt Rusland, mét Poetin aan het roer: "er zijn politieke spanningen tussen China en Rusland rondom Siberië. Wanneer Rusland verzwakt uit de oorlog komt, is er vanuit China veel meer onderhandelingsruimte."

Heeft Poetin spijt van de oorlog in Oekraïne?

Heeft Poetin spijt van de oorlog in Oekraïne?

Heeft Poetin spijt van de oorlog in Oekraïne?

Taiwan

Taiwan zal een en centraal gespreksonderwerp tijdens deze ontmoeting zijn, denkt Pieke. "Xi Jinping zal politieke steun aan Rusland vragen in het conflict met Taiwan. Maar hij zal ook zien dat je een oorlog - zoals aan Taiwan - alleen moet beginnen als je zeker weet dat je hem kan winnen. Daar kan Poetin hem alles over vertellen."

China wordt geen vredestichter

En of China zich zal opwerpen als vredesstichter in de oorlog in Oekraïne? Pieke denkt van niet: "China zit daarvoor niet in de juiste geopolitieke positie. Het is ook de vraag of het Westen die rol van China zal accepteren." Ook verwacht Pieke niet dat Rusland een Aziatisch-geörienteerd land zal worden: "De landen zullen goed blijven samenwerken, maar Rusland blijft waarschijnlijk een Europees georiënteerd land. Zoals ze in feite altijd al wel geweest zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie