Podcast
VPRO

Heeft Poetin spijt van de oorlog in Oekraïne?

foto: vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Poetin spijt van de oorlog in Oekraïne?

Deze week is het zes maanden geleden dat de grootschalige invasie van de Russen in Oekraïne begon. Hoewel in februari nog gedacht werd dat Rusland Oekraïne relatief snel zou kunnen innemen, bleek dat uiteindelijk duidelijk een stuk lastiger. Was Poetin, met de kennis van nu, alsnog Oekraïne binnen gevallen? "Ik denk dat hij er dan niet aan was begonnen", stelt Ruslandkenner Hubert Smeets in een nieuwe aflevering van de podcast Europa Draait Door van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#34 - Een half jaar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne (S04) - Europa draait door

Toen het Russische leger op 24 februari binnenviel, dachten velen dat het heel Oekraïne snel in zou kunnen nemen. Zo werden op een gegeven moment zelfs tanks gesignaleerd in de buitenwijken van Kiev. Toch bleek het Oekraïense leger weerbarstiger dan velen vooraf dachten, en dus is het Poetin zes maanden na dato nog steeds niet gelukt om Oekraïne in te nemen.

Volgens Smeets is het de vraag of Poetin vooraf wist hoe moeilijk het zou zijn om Oekraïne te veroveren. "Ik denk dat hij het niet wilde weten, omdat hij helemaal gevangen zit in zijn eigen theorie dat Oekraïners eigenlijk een broedervolk zijn van de Russen, en dat Oekraïne dus niet mag bestaan."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie