Buitenland
NOSNTR

Nancy Pelosi ondanks dreigementen van China toch aangekomen in Taiwan

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nancy Pelosi ondanks dreigementen van China toch aangekomen in Taiwan

Eind vorige week waarschuwde de Chinese president Xi zijn Amerikaanse collega Biden er al voor: een bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zou voor China onacceptabel en niet zonder gevolgen zijn. Ondanks die dreiging, landde Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zojuist in Taiwan. Correspondent Marieke de Vries praat ons bij vanuit de VS en Garrie van Pinksteren vanuit China.

Video niet beschikbaar

Bezoek

Volgens Taiwanese media brengt Pelosi morgen een bezoek aan het parlement en heeft ze een ontmoeting met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Taiwan heeft gezegd dat het haar verwelkomt, al bestaan er sterke twijfels hoe het bezoek voor de staat zal uitpakken.

"In de VS zijn ze best bezorgd over dit bezoek," vertelt De Vries. "Naar buiten toe proberen de Minister van Buitenlandse Zaken en de nationaal veiligheidsadviseur de boel te sussen. Dat de spanningen geheel aan China te wijten zijn. Dat er niks geks is aan dit bezoek. Maar het wordt zeker met spanning gevolgd."

Sinds de geruchten op gang kwamen dat Pelosi ook de eilandstaat zou bezoeken, heeft China stevige kritiek geuit. Pelosi geldt als criticus van het regime in Peking, met name op het gebied van mensenrechten. China ziet in haar bezoek een harde steunbetuiging aan Taiwan.

Ongepast

"China vindt het absoluut ongepast," zegt Van Pinxteren. "Ze zien dit als een staatsbezoek. Dat vinden zij tegen de afspraken die ze met Amerika hebben gemaakt. Ze noemen dat heel agressief gedrag. Amerika is in Chinese ogen al heel agressief geweest in Oekraïne. Zij vinden dat Rusland daar moest ingrijpen, maar Amerika heeft Oekraïne veel wapens geleverd. Ze zeggen dit niet te kunnen laten gebeuren."

Het bezoek - hoewel dit niet officieel werd bevestigd - heeft de spanningen tussen Washington en Peking dus erg doen oplopen. De Chinese president Xi Jinping dreigde eerder dat de Amerikanen "niet met vuur moeten spelen". Het land dreigde "resolute maatregelen" te treffen als de toppoliticus zou komen, maar gaf geen details. Rusland spreekt ook van een escalatie en heeft gezegd dat het Peking steunt.

Nancy Pelosi ondanks dreigementen China aangekomen in Taiwan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie