Schopt Taiwan China voor de schenen?
- Nieuws
- Schopt Taiwan China voor de schenen?
Taiwan staat zaterdag in het teken van democratie. De lokale verkiezingen worden aangegrepen om de mening van de bevolking te peilen met referenda over gevoelige kwesties zoals homohuwelijk, maar ook onder welke naam het eiland mee doet aan de Olympische Spelen.
Video niet beschikbaar
"Taiwan wil zich graag van een progressieve kant laten zien", vertelt China-kenner Wim Muller van de Universiteit van Maastricht in Bureau Buitenland. De spanning tussen China en Taiwan is de afgelopen maand flink opgelopen, des te gevoeliger ligt de Taiwanese stembusgang van zaterdag.
Gevoelige onderwerpen
De referenda zijn grofweg te verdelen in drie thema's: de energie voorziening, de rechten voor LHBTQ’ers en de relatie met China. Stuk voor stuk gevoelige onderwerpen.
Referendum: Wel of geen homohuwelijk?
Vijf van de tien referenda gaan over de rechten van homo's en lesbiennes. Taiwan is hard op weg om het eerste land te worden in Azië waar het homohuwelijk is toegestaan. "Het homohuwelijk is een manier voor Taiwan om zich te onderscheiden van China", stelt Muller.
Referendum: Taiwan of Chinees Taipei?
Dit referendum staat bekend als het Olympisch referendum. Nu neemt Taiwan deel aan internationale sportevenementen onder de naam Chinees Taipei, maar dat kan na zaterdag veranderen. China zit hier niet op te wachten, Beijing beschouwt Taiwan nog steeds als afvallige provincie.
"Lomp" nepnieuws uit Beijing
Via sociale media probeert de Chinese regering de publieke opinie in Taiwan te sturen. "China doet dat op een nogal lompe manier", stelt Muller. "Misschien heeft dat te maken met de aard van de regering. Ze begrijpen niet goed hoe mensen in democratie op een wat dieper niveau worden beïnvloed."
Amerika
De spanningen tussen Taiwan en China zijn nooit alleen regionaal. Muller: "Taiwan is voor bescherming afhankelijk van de Verenigde Staten. Wat mensen vaak niet weten is dat dit ook bij wet is geregeld. De VS heeft een wettelijke verplichting Taiwan te beschermen mocht er militair conflict met China ontstaan."