Buitenland
NOSNTR

China-strategie belangrijk punt op NAVO-top, wat betekent dat voor de relaties?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. China-strategie belangrijk punt op NAVO-top, wat betekent dat voor de relaties?

De NAVO had een vol programma af te werken de afgelopen dagen op de top in Madrid. Een onderdeel van dat programma was de omgang met China. Over die omgang met China vertelt Frans-Paul van der Putten, coördinator van het Clingendael China Centre in Nieuws en Co.

Serieuze uitdagingen

Wat voor serieuze uitdagingen hebben de NAVO-landen van China te vrezen? Uit het nieuwe plan blijkt dat er drie aandachtspunten zijn waarin China een dreiging kan vormen voor de NAVO, vertelt Van der Putten. "Een punt is is de cyberaanvallen die China uitvoert." Dan gaat het met name om spionage.

"Het tweede punt is dat China de VS en zijn bondgenoten uit elkaar wil drijven. En de derde is dat China samen met Rusland ondermijnend zou zijn voor de internationale rechtsorde," zegt van der Putten.

Taiwan

Interessant genoeg wordt Taiwan niet genoemd in het NAVO-stuk. "Het wordt impliciet genoemd, niet expliciet. Het wordt niet op hetzelfde niveau genoemd als de dreiging van Rusland, dat is nog steeds de grootste dreiging. De achterliggende vraag bij dit soort kwesties zal steeds zijn: welke rol zal de NAVO spelen in veiligheidskwesties in Azië? Taiwan is één van die kwesties."

Is het niet wat laat voor zo'n strategie? Van der Putten denkt van niet: "De NAVO is een bondgenootschap voor de omgeving van Europa. Ondanks dat China een grote macht is, economisch en militair, is China nog steeds geen militaire dreiging voor Europa."

Rusland banden

De banden tussen China en Rusland zijn de laatste jaren sterker geworden. De focus van de NAVO op China kan beide landen meer in elkaars armen drijven. "Dat gebeurt op dit moment wel door de economische sancties waardoor Rusland economisch meer afhankelijk van Rusland wordt. Op militair gebied denk ik dat dit niet veel zal uitmaken."

China-strategie belangrijk punt op NAVO-top, wat betekent dat voor de relaties?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie