Buitenland
NOS

China neemt anti-Oekraïne propaganda over van Rusland

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. China neemt anti-Oekraïne propaganda over van Rusland

Hield China zich tot voor kort nog redelijk op de vlakte voor wat betreft de oorlog in Oekraïne; de laatste tijd komen er uit Peking steeds meer pro-Russische geluiden. De anti-Oekraïne propaganda die uit het Kremlin komt, neemt China vaak één op één over.

China verspreidt Russische anti-Oekraïense propaganda

"Je hebt het beroemde geval Boetsja, waar veel burgers leken gedood te zijn door het Russisch leger. Ik zeg leken, want in China zeggen ze: nou dat is misschien helemaal niet waar", vertelt correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal.

Media

"Er is een krant hier die zegt: dat is in scene gezet om de harten te winnen van de westerlingen. Dat heeft Rusland ook al bewezen." De Chinese media verspreiden, volgens van Pinxteren, het idee dat de gebeurtenissen in Boetsja een onderdeel is van de Oekraïense propaganda. "Heel veel informatie of andere informatie krijgen mensen hier ook niet. De overheid gaat er heel nadrukkelijk in mee."

Verandering

Tot voor kort hield China zich afzijdig van de oorlog. "Ze waren toch eigenlijk wel op de hand van Rusland al. Het lijkt alsof ze daar in verharden." Van Pinxteren denkt dat het komt door de komst van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. "Daarna heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken gezegd: we kunnen veel verder gaan in onze steun aan Rusland en onze banden zijn onverwoestbaar."

Amerika

Wat haalt China hier uit? Van Pinxteren denkt dat er een voordeel ligt in het volgende: "China legt er heel veel nadruk op dat de Amerikanen de verantwoordelijkheid dragen voor deze oorlog. Ze doen dat voor hun eigen voordeel. Ze zouden wapens leveren aan Oekraïne. Ze zouden de sancties gebruiken om meer bedrijven aan Amerika te binden en dat dit verhaal een gevolg is van de kwade opzet van Amerika, die bedoeld is om Rusland in een verkeerd daglicht te stellen en Rusland te verzwakken", legt van Pinxteren uit.

Tegengeluid

Tot voor kort was er een tegengeluid. Een Chinese man in Odessa maakte online filmpjes over wat er gebeurde. In de eerste instantie was dat alleen voor zijn familie bedoelt, maar kreeg steeds meer volgers. Hij zag dat de Chinese media heel ander berichtte over de situatie "Hij dacht: jullie zijn misschien niet goed geïnformeerd, maar ik kan wel laten zien hoe het echt is."

Zijn filmpjes werden steeds moeilijker te vinden. "Hij heeft ook een interview gegeven aan CNN en sindsdien zijn al zijn sociale media helemaal niet meer te volgen. Er was wel een tegengeluid, maar dat soort geluiden komen heel slecht door, waardoor een heel groot gedeelte van de bevolking denkt dat de hele oorlog begonnen is door de Amerikanen voor Amerikaanse gewin met de hulp van de NAVO. Ze geloven ook dat het past in de agressie die Amerika wereldwijd voert tegen Rusland, maar ook tegen China."

RJN china rusland propaganda

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie