Buitenland
NOS

Biden's vergeetachtigheid: Politieke dreun of vergeeflijke ouderdom?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden's vergeetachtigheid: Politieke dreun of vergeeflijke ouderdom?

In een recent rapport van 388 pagina's, verklaart speciaal aanklager Hur dat voormalig vicepresident Joe Biden geheime documenten in zijn bezit had na zijn ambtsperiode onder president Obama. Toch heeft Hur besloten Biden niet te vervolgen, suggererend dat een jury waarschijnlijk zou geloven dat Biden simpelweg vergat dat hij de documenten nog had. Dit zou hem presenteren als een "sympathieke, goedbedoelende, oudere man met een slecht geheugen", zoals hij tijdens de verhoren met de speciaal aanklager naar voren kwam. Correspondent Marieke de Vries vertelt erover in het NOS Radio 1 journaal.

Correspondent Marieke de Vries merkt op dat deze ontdekkingen een ernstige politieke dreun zijn voor Biden, die al worstelt om kiezers te overtuigen, vooral vanwege zijn hoge leeftijd. Het beeld van een vergeetachtige leider kan zijn herverkiezingscampagne schaden, omdat het de twijfels over zijn geschiktheid voor het ambt versterkt.

'Niet fit genoeg om vervolgd te worden, maar wel om het land te leiden?'

Biden probeerde dit beeld recht te zetten tijdens een persconferentie, waar hij verklaarde: "Ik ben welwillend en ik ben een oude man, en ik weet verdomd goed wat ik doe. Ik ben president en ik zet dit land weer op zijn voeten. Ik heb dat niet nodig... hoe slecht is je geheugen en kun je doorgaan als president?" Toch bleef zijn optreden niet zonder fouten, met een pijnlijke vergissing over de onderhandelingen in Gaza, wat zijn punt over zijn helderheid ondermijnde.

De reacties op Biden's vergeetachtigheid zijn gemengd. Terwijl sommigen grappen maken over zijn geheugen, zien politieke tegenstanders, waaronder Donald Trump, het als bewijs van zijn ongeschiktheid voor het presidentschap. Trump heeft openlijk de vraag gesteld: "Niet fit genoeg om vervolgd te worden, maar wel om het land te leiden?"

Hoewel Biden niet vervolgd wordt, blijft zijn reputatie gekleurd door deze bekendmakingen. Ze werpen twijfels op over zijn geschiktheid en versterken het beeld van een oudere, fragiele leider. Vergelijkingen met Trump's eigen misstappen bieden weinig troost, omdat het beeld van Biden als vergeetachtig blijft hangen.

Joe Biden

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie