Buitenland
NOS

Brengt Biden de verandering?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brengt Biden de verandering?

Het presidentschap van Donald Trump is bijna ten einde. Straks vindt de zwaar beveiligde inauguratie van Joe Biden plaats. Maar wat kunnen we nu eigenlijk verwachten van vier jaar Biden en gaat hij echt voor grote verandering zorgen?

"Op heel wat punten, en dat zal hij ook meteen laten zien, wil hij wel afstand doen van heel vele beleid dat Trump heeft ingezet. Een aantal beslissingen van president Trump gaat hij gewoon teniet doen. Denk maar aan het klimaatakkoord van Parijs", zegt historicus James Kennedy in NOS Met het Oog op Morgen.

Coronabeleid

Volgens Kennedy zal Biden zich natuurlijk eerst moeten focussen op het coronabeleid: "Hij moet zich natuurlijk storten op corona. Dat is wat hij kan doen en wat hij moet doen. Hij heeft een nieuw programma van 1900 miljard dollar voorgesteld aan het Congres. Dat betekent, als je het allemaal optelt, 2000 dollar per volwassen Amerikaan. Dus iedereen is daar wel naar benieuwd. Maar hij wil ook op veel manieren het coronabeleid verstevigen. Eigenlijk wil hij de federalisering van de coronamaatregelen uitvoeren. Tot nu toe deden de staten dat, maar nu wil hij daar dus geld voor uittrekken. Hij wil ook wel veel meer testen, want het staat er echt niet goed voor met de testcapaciteit in de VS. Verder gaat hij ook inzetten op de scholen, die moeten zo snel mogelijk weer worden geopend en moeten terug kinderen opvangen. Hij wil dus een heel grootschalig programma."

Europees aandoende politicus

Bram Stemerdink, voormalig minister van Defensie, had geregeld met Biden te maken. Hij heeft hoge verwachtingen van de nieuwe president: "Zijn optreden en manier van spreken, zijn warme gevoelens voor mensen en bepaalde zaken in de politiek maken hem een Europees aandoende politicus. Ik heb heel veel vertrouwen in Biden. Hij gaat vergeleken worden met Donald Trump en in Europese ogen zullen de zaken die hij op korte termijn gaat doen heel goed vallen, maar dat zal niet het geval zijn bij de Trumpstemmer." Hij blijft dan ook wel kritisch voor Biden: "Hij heeft de neiging dingen wat aan te dikken, aan te zetten. Dat heeft te maken met zijn karakter, maar dat is wel een beetje Amerikaans. Het probleem met Biden is dat zijn programma vanuit een Europees standpunt sociaal democratisch georiƫnteerd is, maar hij heeft de neiging om mee te gaan in onderhandelingen en het spoor te verlaten. Dan is alles gericht op resultaten, wat het resultaat ook mag zijn."

Gaat er dan echt veel veranderen

Kennedy verwacht op meerdere vlakken wel heel wat verandering: "Denk maar aan de migratiehervorming, die gaat hij meteen doorvoeren. Hij gaat snel een einde willen maken aan de impasse van de illegalen in het land. En ervoor zorgen dat zij ook een weg hebben naar staatsburgerschap."

Maar toch gaat hij het beleid van Trump op sommige vlakken wel voortzetten: "Zeker als het gaat over China. De Trumpregering heeft ook net verklaard dat er genocide wordt gepleegd in het westen van China. Dat is een harde lijn en hij is eigenlijk gedwongen om die voort te zetten. Er zijn een aantal van dit soort punten waar hij niet zo makkelijk vanaf kan stappen. Er zijn andere zaken die hij wel graag zou willen veranderen, maar waarbij het erg moeilijk wordt om te weten hoe dat nu precies moet. Denk dan maar aan Iran bijvoorbeeld", vervolgt Kennedy.

Ruk naar links

Kunnen we met Biden als president dan wel spreken van een linkser Amerika? "Wat is links? Als je kijkt naar de koers van de Republikeinen en de houding van Trump en dan de dure programma's die Biden wil uitvoeren, dan is het wel een ruk naar links. Maar een van de grootste vragen zal zijn of het wel links genoeg zal zijn voor veel Democraten die toch wel wat verwachten van hem. Daar zit een punt van geschil aan te komen", aldus Kennedy.

OOG Inauguratie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie