Naar homepage
Buitenland

Wordt het Trump of Biden? 'Ze zijn allebei niet de Messias'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het Trump of Biden? 'Ze zijn allebei niet de Messias'

Met samengeknepen billen kijkt de wereld naar het tellen van de stemmen in Amerika. Ruim een dag na de verkiezingen is de uitslag in nog vijf staten niet definitief. Biden staat op dit moment voor en koerst af op de benodigde 270 kiesmannen.

Als de Democraat inderdaad president wordt, staan hem grote uitdagingen te wachten. In Stand.nl reageert Amerikanist en politicoloog Koen Petersen op de stelling: 'Amerika is beter af met Joe Biden als president'.

"Beide kandidaten hebben voor- en nadelen en geen van beide is de Messias", zegt Petersen. "Biden slaat een verzoenende toon aan, dat is zijn voordeel. Hij heeft het liefst een goede relatie met zo veel mogelijk mensen en gaat conflict min of meer uit de weg."

Gepolariseerde en spannende verkiezing

Dat is een duidelijk voordeel, volgens Petersen. "In een verdeeld land en zeker na een gepolariseerde en spannende verkiezing kan dat helpen om de toon van het debat in het land iets te matigen. Het is geen bomgooier zoals Trump."

"Aan de andere kant", gaat Petersen verder, "Biden is van plan om de economie meer centraal te managen. Hij wil meer belasting heffen voor bedrijven, hij wil regelgeving die Trump heeft afgeschaft weer herstellen, dat maakt ondernemen moeilijker en complexer. En dat kan betekenen dat de banengroei onder Biden trager gaat verlopen dan onder Trump."

Banengroei

Niet alleen grote bedrijven hebben geprofiteerd van die regelgeving van Trump, legt Petersen uit. "Je ziet een combinatie. Ook de midden- en kleinbedrijven, die de backbone zijn van de Amerikaanse economie, hebben ook voordeel gehad van de lagere belastingdruk. De grote bedrijven ook."

Ook voor de lagere klasse heeft Trump veel betekend, economisch gezien. "De arbeidersklasse, die in de fabrieken werkten, hebben ook andere werkzaamheden gekregen. Ook die onderste laag is echt in de economie meegegaan totdat corona toesloeg. Dat is te danken aan het beleid van Trump en wordt door zowel de Democraten als de Republikeinen onderschreven. Daar komt mogelijk een beperking op, en dat kan een rem zijn op de banengroei die Amerika hard nodig heeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie